Vaata, kes juhivad viisavaba reisimise nimistut

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisidokumendid
Reisidokumendid Foto: SCANPIX

Viie riigi kodanikud naudivad viisavaba reisimist 174 riiki maailmas, juhtides sellega ka viisavaba reisimise nimistut, eestlased jagavad mitme riigiga 14. kohta.

Just sellesse arvusse riikidesse saavad reisida USA, Rootsi, Suurbritannia, Soome ja Saksamaa kodanikud viisavabalt, vahendab Local.

Veel 2013. aastal said rootslased sarnaselt praegu teist kohta jagavatele taanlastele ja kanadalastele reisida 173 riiki. Kolmandal kohal on Belgia ja Hollandi kodanikud, kes saavad viisavabalt reisida 172 riiki.

Nimekirja teises otsas on Afghanistan, mille kodanikud saavad reisida viisavabalt üksnes 28 riiki, Iraak, kust saab 31 riiki reisida, Pakistan ja Somaalia, mis võimaldavad oma kodanikele viisavabalt 32 riiki reisimist ning Palestiina, kust saab reisida 35 riiki.

Eestlased saavad viisavabalt reisida 157 riiki ning asetub selle arvuga nimekirjas 14. kohale koos Poola, Leedu ja Küprosega. Viimati liitus nende riikide nimistuga, kuhu eestlased viisavabalt reisida saavad, 2014. aastal Mongoolia.

ÜRO Maailma Turismiorganisatsiooni (UNWTO) andmetel näitab viisavaba reisimise võimaldamine järjest suuremale hulgale maailma riikide kodanikele. Kui 2008. aastal pidid 77 protsenti maailma rahvastikust taotlema erinevatesse sihtkohtadesse reisimiseks viisa taotlema, siis 2014. aastaks oli see langenud 62 protsendini.

Viisapiirangute indeksi, mille alusel nimekirja koostatud on, pani kokku USA konsultatsioonibüroo Henley and Partners ning see põhines 2014. aasta andmetel. Nimekirja koostajad arvestasid viisavabade riikide hulka üksikult ka kõik Schengeni piirkonna riigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles