Lugeja küsib: kas pean toetama 19-aastast tütart, kes elab koos noormehega?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi neiu elab koos kaasaga, peavad vanemad teda rahaliselt toetama.
Kuigi neiu elab koos kaasaga, peavad vanemad teda rahaliselt toetama. Foto: SCANPIX

«Me elame koos abikaasaga ja meil on 19-aastane tütar, kes  õpib kutsekoolis. Teatud ajani me elasime koos ühtse perena. Pärast seda, kui tütar otsustas elada koos noormehega, hakkas ta elama meist eraldi. Nad ei ole abiellunud. Me toetame tütart materiaalselt. Kas seaduse seisukohast oleme me kohustatud toetama tütart materiaalselt, kui ta on otsustanud elada meist eraldi registreerimata vabas kooselus? Kas me oleme kohustatud seda tegema, kui nad registreerivad oma kooselu?»

Vastab advokaat  Grete Lüüs advokaadibüroost LMP.

Ülalpidamist on õigustatud saama perekonnaseaduse § 97 järgi mh laps, kes täisealiseks saanuna jätkab põhi- või keskhariduse omandamist kutseõppeasutuses. Sel juhul tuleb last ülal pidada kuni 21-aastaseks saamiseni. Ülalpidamiskohustus tuleneb vanematele perekonnaseaduse  §-st 96. Kui laps asub elama kellegi teisega, ei muuda see vanemate ülalpidamiskohustust. Lisaks pole praegusel hetkel veel kooselu registreerimine võimalik, vastav seadus hakkab kehtima 2016. aastal tingimusel, et riigikogu on selleks ajaks vastu võtnud jõustumiseks vajalikud rakendusaktid. Siiski ka kooselu registreerimise võimalusel on vanematel ülalpidamiskohustus perekonnaseaduse § 97 tingimustel.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles