Haigekassa alustab kampaaniat odavamate ravimite ostmiseks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid apteegis.
Ravimid apteegis. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Haigekassa hinnangul kasutavad inimesed praegu ravimeid üsna ebamõistlikult, valides sama toimeainega ravimite hulgast kallimaid.


Mullu kulutasid patsiendid soodusravimitele omast taskust ligikaudu 800 miljonit krooni, seega tasus patsient ühe retseptiravimi eest keskmiselt 125 krooni.

Analüüsides inimeste omaosaluse suurust ilmneb, et Eestis kasutatakse ravimeid üsna ebamõistlikult. Näiteks kõrgvererõhutõve ravimite puhul ostetakse vaid kümnendikul juhtudest sama toimeainega ravimite hulgast kõige soodsam.

Riik on ennast ravimite kasutamisega seotud ebamõistlike kulutuste eest kaitsnud,kehtestades võrdsete valikute olemasolul toimeainele piirhinna. Patsiendi omaosalus sõltub aga paljudest asjaoludest - nii sellest, kuidas arst retsepti vormistab, kui ka sellest, kui suur on ravimivalik konkreetses apteegis ja kas apteeker teavitab inimest erinevatest võimalustest.

Kõigest sellest sõltub, milline ravim lõpuks apteegist ostetakse. Haigekassal on alust arvata, et sageli ei tea inimene talle sobivate alternatiivide olemasolust ning seda, milliseid ravimeid peaks eelistama.

Kampaaniaga soovitakse tõsta patsientide teadlikkust ning juhtida tähelepanu võimalusele valida apteegis sama toimeainega ravimite hulgast soodsaima hinnaga, vähendades seeläbi oma taskust makstava raha hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles