Lugeja küsib: kas tööandja võib nõuda haiguslehel oldud tundide järeletegemist?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigena ei tasu tööle minna.
Haigena ei tasu tööle minna. Foto: Panther Media

«Töötan graafiku alusel ning haigestusin. Kas see on õige, et haiguslehel oleku puhul nõutakse tundide järeletegemist?» küsis lugeja.

Vastab tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Anne Simmulmann.

Töötaja kaitse ja tööajapiirangute eesmärgist lähtudes peab tööaeg arvestusperioodis vähenema nende päevade võrra, mil töötaja ei saanud tööd teha näiteks haiguse või puhkuse tõttu. Kui töötaja haigestub, tuleb tööajanormi vähendada nii olukorras, mil tööajakava on juba koostatud, kui ka järgmise kuu tööaja planeerimisel. Töötajalt ei saa nõuda, et ta peale haigust teeb oma «tegemata tunnid» järele. Sama kehtib ka puhkuse, sealhulgas ka õppepuhkuse, kasutamise kohta.

Näide: Töötaja on kuu lõpus nädal aega töövõimetuslehel. Tööandja on töötajale koostanud tööajakava, mille kohaselt ta oleks pidanud nädalal, mil ta töövõimetu on, töötama tööajakava kohaselt 36 tundi. Sellisel juhul väheneb töötaja tööajanorm 36 tunni võrra. Juhul, kui töövõimetuslehel olemise aeg oleks langenud töötaja vabadele päevadele, tööajanorm ei väheneks.

Olukorras, kus töötaja on aga näiteks pikemalt haige ning uue kuu tööajakava veel koostatud ei ole, saab tööandja arvestada töötaja puudumisega ning korraldada töö ümber nii, et tööle naasmine ei too töötajale kaasa ebamõistlikku töökoormust. Seega kui tööajakava koostatud pole, tuleb lähtuda kalendaarsest tööajanormist. Näiteks kui töötaja on uuel kuul eemal seitse päeva (esmaspäevast pühapäevani) ehk viis kalendaarset tööpäeva, väheneb tööajanorm 5 korda 8 ehk 40 tunni võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles