Galerii: punakujude eramuuseum Leedus

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Druskininkai lähistel asuvas eramuuseumis Gruto park on omaaegne kolhoosiesimees Viliumas Malinauskas kogunud kokku punamonumendid, mis teisaldati Leedus aastatel 1989-1991.

Miljonäri kodu kõrval asuvasse parki on igast Leedu nurgast toodud kokku nii Lenineid, Stalineid kui ka kohalikke kommuniste ja tundmatuid sõdureid. Igaühel oma lugu, üks värvikam kui teine.

Kuna ükski kuju pole Malinauskase oma, vaid ta on need enda kätte hoiule saanud, tasudes transpordi eest, siis tekkis tal seitsme aasta eest probleem autoriõigustega. Osa kujude autoriõiguste omanikud soovisid edukalt ärimehelt raha kujude näitamise eest, kuid ettevõtlik mees lahendas selle vaidluse väga lihtsalt. Need kujud tõsteti lihtsalt pargist välja eraldi aedikusse ja raha nende vaatamise eest ei küsita.

Eduka ettevõtjana on Malinauskas aru saanud, et ainult nõukogude nostalgiast edukaks äriks ei piisa ja nii on pere noorimate liikmete rõõmuks sinna kogutud ka suur hulk omaaegseid mänguväljakute atraktsioone, kus võib rõõmsasti lustida. Eestis oleksid kõikvõimalikud järelevalveametid euronõuetele mitte vastavad mänguvahendid ammu ketaslõikuriga juppideks tükeldanud.

Laste rõõmuks on punakujude kõrval ka väike miniloomaaed. Park on avatud aastaringselt, seal tehakse temaatilis pidusid ning kohalik söögimaja pakub süüa nõukaajast tuntud almumiiniumnõudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles