Kurvad uudised populaarse briti toidu fännidele

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fish and chips
Fish and chips Foto: SCANPIX

Järjest soojenev Põhjameri sunnib põhjapoole rändama seal elutsevat turska ja kiltturska, mis on ülemaailselt tuntud briti toidu fish and chips üheks peamiseks tooraineks.

Kala ja krõbekartuli fännidele tähendab see hiljutine Exeteri ülikooli teadlaste teade aga kurba uudist, kuna see võib märkida populaarse briti toidu lõppu, vahendab Independent. Teadlaste sõnul võivad kiiresti soojenevas Põhjameres elutseva kilttursa vahetada välja meriärn ja peetrikala.

Briti teadlaste uuring tõi välja, et Põhjamere temperatuur on viimase 40 aasta jooksul soojenenud neli korda kiiremini, kui maailmamere keskmise põhjal eeldada võiks. See muutus võib sundida ümber asuma veel teisigi populaarseid Põhjameres elutsevaid kalaliike, nagu lest ja väikesuulest.

«Meie mudelite põhjal on võimalik ennustada, et külmaveekalad sunnitakse nendest vetest lahkuma ning soojaveekalad võtavad nende koha,» ütles üks uuringu autoritest, doktor Steve Simpson. Järgmise 50 aasta jooksul ennustavad teadlased Põhjamere soojenemist 1,8 kraadi võrra.

«Selleks, et briti kalapüügikohad jääks mingilgi määral jätkusuutlikuks, peaks me tursast ja krõbekartulitest loobuma ning otsima gastronoomiaalast inspiratsiooni Lõuna-Euroopast,» lisas merebioloogia ja globaalsete muutuste professor.

Simpson usub, et peagi muutuvad sellised soojaveeliigid nagu peetrikalad, meriärnid, merikuked, sardiinid, anšoovised, seepiad ja kalmaarid, mida tavaliselt leiab Hispaania ja Portugali rannikuvetest, Põhjameres väga tavalisteks.

Kuigi mõned liigid võivad temperatuurimuutustega hästi kohenda, peavad enamus täna Põhjameres elutsevaid kalasid – eriti, mis puudutab erinevaid liiki lestalisi – liikuma ellujäämiseks põhjapoole.

«Meie uuringu tulemusena selgus, et väga oluliselt väheneb nende kalaliikide arvukus, mida me kõige enam toiduks kasutame, kuna see on ainus viis, mis aitab neil ellu jääda,» lisas uuringurühma kuulunud Louise Rutterford.                

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles