Sillamäe abilinnapea: linn ei lase elanikel ära külmuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sillamäe.
Sillamäe. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees.

Oht jääda vahetult enne kütteperioodi algust ilma sooja vee ja toasoojata muutis ärevaks ligi saja Sillamäe kortermaja elanikud.

Eile kirjutas venekeelne Postimees.ee, et 113 kortermaja, mida haldab linna kommunaalettevõte Meke, elanikke ähvardab võlgnevuste tõttu soojakraanide kinnikeeramine.

Sillamäe abilinnapea Aleksandr Kanevi sõnul on ka varasematel aastatel tekkinud linnas jooksvaid soojavõlgnevusi, aga tavaliselt on suudetud suve jooksul need kütteperioodi jooksul tekkinud võlad tasuda. Esimest korda jäi 1. septembriks 2008 tasumata 500 000 krooni, aasta pärast oli võlasumma juba kaks miljonit ning sel aastal küündis üle 3,7 miljoni.

Kuigi linna kommunaalettevõte Meke peab võlglastega läbirääkimisi, on abilinnapea sõnul selge, et praeguse seisuga pole reaalne neilt võla kohest likvideerimist loota.

Võlgnike korterite müükipanek või võlgu olevate munitsipaalkorterite elanike väljatõstmine ja sinna uute üüriliste leidmine pole abilinnapea sõnul samuti hetkel efektiivne lahendus, kuna linna korteriturg on täielikus madalseisus.

Linnavõimude sõnul on praegu ainsaks lahenduseks hakata võlasummat ära maksma linna eelarvest. Küsimus on vaid summa suuruses, mis rahuldaks Sillamäe soojuselektrijaama ning oleks soblik ka linnale. Terve võlasumma äramaksmisest ei käi jutt linnavõimude sõnul kindlasti mitte.

Linnavalitsuse tänahommikusel arutelul räägiti 2 miljoni krooni suurusest summast, kuid abilinnapea Kanevi hinnangul see vaid kustutaks veidi tulekahjut. «Algava kütteperioodi osas see annaks inimestele toasooja, aga samas oleks kevadeks ilmselt üleval uued ja ehk sama suured võlgnevused.»

Linna rahakotist sellise summa eraldamine on volikogu pädevuses, mis võib abilinnapea sõnul sellise otsuse teha juba järgmisel teisipäeval.

Abilinnapea tõdes samas, et pikas plaanis ei ole olukord, kus linn tasub elanikke võlgu, vastuvõetav. Samuti on tema sõnul raske võlgnikelt nõutavat võlasummat kätte saada.

«Kergeid lahendusi ei saa siin olema, hetkel tundub, et üks on hullem kui teine,» tõdes Sillamäe asemeer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles