Tehnikaseadmete äraviskamises troonivad põhjamaad

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katkised kodumasinad prügikastis.
Katkised kodumasinad prügikastis. Foto: Mari Luud/Õhtuleht

Värskest uuringust selgus, et elektroonikajäätmete äraviskamine on jõudnud seninägematule tasemele ning esirinnas on mitu põhjamaad.

Näiteks Taani inimesed viskavad ühe elaniku kohta ära rohkem elektroonikat kui ameeriklased, britid või rootslased, kirjutab Local.  

Nii on taanlased elaniku kohta äravisatud prügi järgi maailma arvestuses neljandal kohal 24 kilogrammiga. Samas arevestus on esikohal Norra, kus visatakse inimesed kohta ära  28,4 kilogrammi e-jäätmeid. Järgneb Šveits 26,3 kilogrammiga inimese kohta ning Island 26,1 kilogrammiga inimese kohta.

Pärast Taanit tuli Suurbritannia 23,5 kilogrammiga elaniku kohta, Holland 23,4 kilogrammiga inimese kohta, Rootsi 22,3 kilogrammiga elaniku kohta, Prantsusmaa 22,2 kilogrammiga ühe elaniku kohta ning USA ja Austria, millest mõlemas viskas elanik ära 22,1 kilogrammi e-jäätmeid.

Kõige vähem visati tehnikajäätmeid elaniku kohta ära Aafrikas, 1,7 kilogrammi inimese kohta.

Jäätmevoo mõttes tootsid kõige rohkem jäätmeid USA ja Hiina. Neile kuulus 32 protsenti kogu maailmas toodetud jäätmetest. Jäätmevoo põhjal järgnesid neile Jaapan, Saksamaa ja India.

ÜRO haridus- ja teadusasutuste filiaali ÜRO ülikooli uuringu raportist selgus, et eelmisel aastal visati ära 41,8 miljonit tonni nn e-jäätmeid, mille hulka kuulusid enam-jaolt külmkapid, pesumasinad ning teised rikkis kodumasinad.

Raporti järgi läks ringlusesse vähem kui kuuendik äravisatud e-jäätmetest.

2013. aastal oli e-jäätmeid kokku 39,8 miljonit tonni ning 2018. aastal prognoositakse, et nende jäätmete kogus kasvab 50 miljoni tonnini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles