Kuidas roosid talveks ette valmistada?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roosid tuleb enne talve tulekut tagasi lõigata ja kinni katta.
Roosid tuleb enne talve tulekut tagasi lõigata ja kinni katta. Foto: Toomas Huik

Rooside talveks ettevalmistamise juures on oluline haigestunud taimeosade eemaldamine ning taimede katmine.


Selleks, et roosid püsiksid terved, on oluline nende õige väetamine, haigestunud taimeosade eemaldamine ja hävitamine. See on oluline just siis, kui me valmistame roose ette talveks. Selleks tuleks enne talvekatte panekut roosidel ära korjata kõik lehed ja need hävitada.

Roose tuleb hakata talveks katma pärast esimesi kergeid külmi (novembris). Alustada tuleks rooside tagasilõikusega ja lehtede korjamisega. Roose peaks tagasi lõikama umbes poole võrra, roniroose ja pinnakatteroose peaks lõikama minimaalselt – tipust 15-20 sentimeetrit. Seejärel kuhjata taime südame ümber umbes 20 sentimeetri kõrgune samast peenrast pärit mullakuhik.

Juhul kui muld on väga raske (savikas), siis kasutada liiva või koredat saepuru. Samuti võib kasutada peenarde katmiseks tammelehti. Siis tuleks taimedele peale panna mõni vihmapidav kate, aga samas jälgida, et taimed ei jääks ummuksisse – jätta kattel serv lahti.

Rooside katmiseks sobivad ka kuuseoksad, talvekatteloor (vilt). Talvekatteks ei sobi põhk ja hein, kuna sinna kipuvad minema elama närilised, kes söövad roosi võrseid. Talvekatet ei vaja pargiroosid (kerge kate esimesel paaril aastal).

Tüvirooside kasvatamisel on mõningad eripärad, mida tuleb jälgida. Tüviroose saab meie kliimas kasvatada ainult konteineris, mille maht on 10-20 liitrit, sest talveks tuleb tüviroosid viia keldrisse varjule. Enne tüvirooside varjule viimist tuleks nad tugevasti tagasi lõigata nii, et oksa hargnemiskohast jääks järele kolm kuni neli punga. Lehed tuleb eemaldada.

Talvekatet ei tohiks roosidel eemaldama hakata enne, kui maa on sulanud. Siis alustada talvekatte järkjärgulist eemaldamist. Lõplik talvekatte eemaldamine tuleks teha siis, kui taimed on alustanud kasvu. Tihti teevad noortele kasvudele liiga kevadised tugevad öökülmad, mida tuleks võimalusel vältida, kattes öökülmade ajaks taimed kinni.


Allikas: Eesti Aiaklubi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles