Värske kartuli soovijad peavad hakkama tegutsema

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulipanek.
Kartulipanek. Foto: Aldo Luud/Õhtuleht.

Saaremaal Orissaares elav Elna Rand pani 20. aprillil kartuli maha, sest siis on lootust jaanipäevaks värskeid mugulaid saada.

«Olen seda usku, et kartul tuleb maha panna vanas kuus. Ja kuna 18-ndal loodi uus kuu, siis enne seda lihtsalt pidin mõned mugulad mulda saama,» rääkis naine Meie Maale.

Tema sõnul ole varane mahapanek mitte kunagi alt vedanud, jaanipäevaks on värske kartul alati toidulauale saanud.

Naise kartulimaa asub mere ääres. «Kutsume seda talveaiaks, on esimesi kevadtöid soosiv soe koht, kus on mõnus endal tööd teha ja taimedel kasvada,» lisas ta.

Valjala vallas tegutsev FIE Andres Sepp pani oma perega kartuliseemne mulda eelmisel nädalavahetusel. «Tänavu sai kartul mulda 18-ndal, mullu 19-ndal aprillil. Maa võinuks natuke kuivem olla, kuid savikas maa, kui see ära kuivab, siis on jama,» rääkis mees.

Mehe sõnul on talle oluline, et saak oleks varajane ja  jaanipäevast on kartul müügil. «Õhtuks võtan portsu üles, kuivanult ja pakitult on see järgmisel hommikul kaupluses müügil. Värskemat kartulit pole võimalik saada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles