Reform paisutab haigete tööotsijate arvu

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa.
Töötukassa. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kui mullu oli Ida-Viru registreeritud töötutest erivajadustega kliente 8 protsenti, siis praegu 13 protsenti. Töövõimereform suurendab selliste tööotsijate ridu märgatavalt.

Sealjuures ei saa töötukassast abi mitte üksnes erivajadustega töötud, vaid ka töötavad inimesed, kirjutab Põhjarannik. Jaanuaris pöördus Jõhvi büroosse Iisaku valla mesinik Ardo Lilium, kes luges sellest võimalusest töötukassa kodulehelt.

Ta uuris, kas oleks võimalik saada mesitarude teisaldamiseks kasutatavat tõstukit. Kuna mehe käed korralikult ei tööta, lootis ta, et abivahend teeks mesinikutöö oluliselt lihtsamaks.

«Üks mesitaru korpus kaalub 20-25 kilo ja neid on vaja pidevalt tõsta,» selgitas ligemale 150 mesilasperega mesinik.

Paar nädalat tagasi sai Lilium 2784 eurot maksnud masina kätte. Jõhvi büroo juhtumikorraldaja Marje Kullerkupp ütles, et abivahend on antud tasuta kasutamiseks kolmeks aastaks. Seejärel saab lepingut pikendada.

Asjaajamine võttis üksjagu aega, näiteks ei tee töötukassa oste välisfirmadelt ja tõstuki soetamiseks tuli hankega leida vahendusfirma.

Praegu on Ida-Virumaal arvel ligi 6500 inimest. Töövõimereformi tagajärjel paari aastaga töötute arv kahekordistub ja suurema osa klientidest hakkavadki moodustama mittetöötavad osalise töövõimega inimesed, kes end arvele võtavad.

Suurema hulga klientide teenindamiseks võetakse oktoobrist Ida-Virumaa osakonda tööle 16 uut juhtumikorraldajat; konkursid kuulutatakse välja lähikuudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles