EL sunnib kalu ravima homöopaatiaga

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhefarm Norras.
Lõhefarm Norras. Foto: Caroline Tibell / SvD / SCANPIX /

Euroopa Liit on oma määrusega, mille järgi peab orgaaniliselt kasvatatavaid kalu ravima homöopaatia abil, ajanud Norra loomaarstid tagajalgadele.

Norra veterinaarameti teadusdirektor Ellef Blakstad ütles, et selline otsus on täiesti vastuvõetamatu, sest homöopaatia toimimist ei ole teaduslikult suudetud tõestada, kirjutab The Local. Tema sõnul on selline otsus ohuks loomade heaolule.

Sel aastal hakkas Norra muutma oma seadusandlust, et see 2009. aastal vastu võetud EL-i määrus oma mahepõllumajanduslikku vesiviljelust puudutavasse siseriiklikusse õigusesse sisse kirjutada.

Uue seaduse järgi tuleb loomade esmasel ravil järgida homöopaatilisi põhimõtteid ning allopaatilist ravi ehk tavameditsiini tohib rakendada maksimaalselt kaks korda aastas. Vastasel korral võetakse organisatsioonilt selle mahepõllumajanduslik tunnistus.

Homöopaatia alternatiivmeditsiini haru, mis lähtub põhimõttest, et sarnane ravib sarnast. Haiguste ravimiseks kasutatakse ülimalt lahjendatud aineid, milles pole peaaegu üldse raviaine molekule, kuid homöopaatia praktiseerijate kinnitusel on veel mälu, mis talletab selles sisaldunud ainete informatsiooni.

Norra toiduohutuse teaduskomitee on juba varasematele uuringutele toetudes otsustanud, et homöopaatilised ravimid ei ole loomade ravimiseks tõhusad. Kui inimeste puhul aitab ravimi mõjule kaasa nn platseeboefekt, siis teadlaste sõnul loomade puhul see ei toimi, eriti mitte kaladel.  

Norras on erinevad ametid asunud seaduse vastu võitlusesse ning Norra valitsus hakkab pidama ELiga läbirääkimisi, et see seadus õigussüsteemist välja jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles