Eksperiment: kas imemasin pikendab külmikus kapsa eluiga?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuna hiljutisest uuringust tuli välja, et ligi pooltel juhtudel on söögi äraviskamine Eesti peredes seotud kehvade säilitamistingimustega, testis Postimehe tarbijatoimetus masinat, mis lubab toidu eluiga külmikus kaks kuni kolm korda pikendada.

Testi viisime läbi hiljuti Eestis müügile tulnud BerryBreeze nime kandva masinaga. Tegemist osoonigeneraatoriga, mis eraldab rikastatud hapnikku. Maaletooja Gert Katsi sõnul on seda lihtne kasutada. «Lihtsalt paigalda värsked patareid ning aseta BerryBreeze oma külmiku ülemisele riiulile,» ütles Kats.

Ülemisel riiulil peab see masin olema sellepärast, et osoon on raskem kui hapnik. «Nii on kindel, et osoon jõuab kapi igasse nurka,» märkis maaletooja. Ennekõike pidavat masin pikendama puu- ja juurviljade ning liha eluiga. Küll aga ei tohi need olla vaakumpakendis või kile sees, sest siis ei pääse osoon neile ligi.

Seda, mitu päeva konkreetne puu- või juurvili imemasina abil külmikus veel söömiskõlbulik on, Kats täpselt öelda ei osanud. «Esiteks on erinevate puu- ja juurviljade säilivusaeg väga erinev. Teiseks oleneb, mis seisukorras või küpsusastmes nad külmikusse pandi,» nentis ta.

Küll tõi ta oma kodusest majapidamisest näiteks, et kaks nädalat külmkapis olnud jääsalat oli selle aja möödudes veel täiesti söömiskõlbulik. «Ainult välimine leht hakkas kergelt pruuniks minema,» ütles Kats. Hiljaaegu tegi ta katse ka hakitud värske salatiga. «Peale kolmandat ööpäeva nägi välja ning maitses nagu värskelt tehtud ning peale viiendat ööpäeva oli välimuselt küll närtsinum, kuid söömiskõlbulik,» lisas ta.

Kes seda masinat endale osta tahab, peab esialgu arvestama ligi 80-eurose väljaminekuga. Masina hind on internetipoest ostes 64,9 eurot. Sellele tuleb juurde arvestada ka nelja XL-suurusega 1,5-voldise patarei hind, mida osoonigeneraator töötamiseks kasutab. Eksperimendi tegemisel kasutasime Panasonicu LR20EG tüüpi patareisid, mille kahene pakk maksab 5,9 eurot. Katsi sõnul peaks osoonigeneraator ühe komplekti patareidega vastu pidama pool aastat.

Eksperimendi tegemiseks kasutasime ühes Tallinna ülikooli ühiselamu köögis kõrvuti asuvaid külmikuid. Ühte neist panime osoonigeneraatori ja teine oli ilma masinata. Tegemist oli tihedas kasutuses olevate külmikutega – mõlemal on igapäevaselt neli kasutajat.

Vaata Postimehe eksperimendi tulemust lähemalt videost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles