Lugeja küsib: kas võin lapsehoolduspuhkuse ajal töötada teise tööandja juures?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanem võib olla lapsega kodus.
Vanem võib olla lapsega kodus. Foto: SCANPIX

«Kas võin lapsehoolduspuhkusel viibimise ajal asuda tööle teise tööandja juurde?» küsis lugeja.

Vastab tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Ingrid Iter.

Töölepingu seadusest ei tulene konkreetset keeldu asuda lapsehoolduspuhkuse ajal tööle teise tööandja juurde. Tulenevalt lepinguvabaduse põhimõttest on töösuhte pooled kokkulepete sõlmimisel vabad. Ei tohi aga unustada, et lapsehoolduspuhkuse eesmärk on anda vanemale võimalus lapse kasvatamiseks, mitte võimaldada teise tööandja juures töötamist. 

Kui töötaja soovib asuda tööle teise tööandja juurde, ei pea ta selleks oma tööandjaga töölepingut lõpetama, kuid peab olema valmis lapsehoolduspuhkuse lõppemisel taas tööle asuma. Kui töötaja enam esialgse tööandja juurde tööle naasta ei soovi, on tal võimalik tööleping enne lapsehoolduspuhkuse lõppemist üles öelda, teavitades sellest tööandjat 30 kalendripäeva ette.

Siiski võib teatud juhtudel olla teise tööandja juurde tööle asumine keelatud. Vastav keeld võib tuleneda konkurentsipiirangu kokkuleppest, juhul kui see on tööandjaga sõlmitud. Seega tuleks enne teise tööandja juurde tööle asumist selgitada välja, kas esialgse tööandjaga on sõlmitud kehtiv konkurentsipiirangu kokkulepe ning mis on selle sisu. Konkurentsipiirangu kokkuleppe olemasolul ei ole lubatud töötamine tööandja konkurentide juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles