Ravimitootjate liit soovitab kaotada soodusravimite ülempiir

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid apteegis.
Ravimid apteegis. Foto: MEELIS MEILBAUM/ VIRUMAA TEATAJA

Eesti Ravimitootjate Liidu juhi Riho Tapferi sõnul oleks otstarbekas kaotada 50 protsendi suuruse soodusmääraga ravimitelt praegu kehtiv 200-kroonine ülempiir.


«Selleks vajalikud rahalised vahendid on samasse soodustusgruppi kuuluvatele ravimitele hinnakokkulepete sõlmimise kaudu juba tänaseks leitavad. Nii tekkiv kokkuhoid peab olema suunatud patsientidele ravimite omaosaluse vähendamiseks ja kaasaegsete innovaatiliste ravimite soodustamiseks, mis ei ole hetkel Eesti patsientidele kättesaadavad,» selgitas Tapfer.

Patsientide omaosalus ravimitele on Eestis ligikaudu 36 protsenti, mis on Euroopa Liidus üks kõrgemaid. Omaosaluse vähendamiseks on riigil Tapferi sõnul kasutada mitmeid võimalusi.

Haigekassa algatatud kampaania keskendub ravimitootjate liidu hinnangul ühemõtteliselt ravimite hinnale.

«Avalikkusele on jäetud mulje, justkui oleks sama toimeainet sisaldavad ravimid identsed ning nende ainuke vahe on hinnas. Selline info võib teatud juhtudel olla eksitav ja ravimite kasutamine ainult hinda silmas pidades ei pruugi anda soovitud raviefekti. Lisaks tekitab kampaania inimestes arusaamise, et originaalravim on alati kallim kui sama toimeainega koopiaravim, mis aga ei vasta alati tõele,» seisab ravimitootjate liidu kirjas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles