Uus seadeldis tuvastab kanepijoobe

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Akroni Ülikooli tudengid leiutasid seadeldise, mis võimaldab politseil tuvastada kanepijoovet.

Kaks Ohio osariigis Akroni Ülikoolis õppivat tudengit võitsid oma leiutise Cannibuster eest ka 10 000 dollari suuruse auhinna, kirjutab Ohio ajaleht The Plain Dealer.

Biomeditsiinitehnika tudengid Mariam Crow ja Kathleen Stitzlein loodavad oma katseseadet üsna pea hakata turustama nendes Ameerika osariikides, kus marihuaana on legaliseeritud. Praegu on marihuaana täielikult legaliseeritud Colorado, Washingtoni, Alaska ja Oregoni osariikides.

Need osariigid on seadnud autojuhtidele piiranguks viis nanogrammi tetrahüdrokannabinooli (THC), mis on kanepi peamine psühhoaktiivne komponent. Üliõpilaste sõnul ei ole siiani leiutatud ühtegi tehnoloogiat, mis suudaks täpselt määrata selle keemilise ühendi taset veres.

Kui politsei kahtlustab autojuhil kanepijoovet, tuleb praeguse seaduse järgi neil helistada kiirabisse, kes viib autojuhi vereanalüüside tegemiseks haiglasse. Nende testide tulemusi tuleb aga Ameerikas oodata kuni kuus nädalat.

Tudengite leiutatud seadeldis võimaldab THC taset määrata inimese süljest ning annab nende sõnul politseile kiire vastuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles