Hiina möödus mainekast veiniriigist

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiina on Prantsusmaa oma veiniistandustega ülemaailmses arvestuses teiselt kohalt kolmandale tõuganud. Liidrimaale Hispaaniale keegi niipea järele ei jõua.

Hiina möödus 2014. aastal Prantsusmaast oma viinamarjaistanduste all oleva maapinna suuruse poolest, teatas Rahvusvaheline Viinamarja- ja Veiniorganisatsioon (IOVW).

Eelmisel aastal kasvatati veinitegemiseks mõeldud viinamarju Hiinas 799 000 hektaril, mis edestas Prantsusmaa 792 000 hektari suurust ala.

Endiselt on maailmas viinamarjaistanduste poolest juhtivaks riigiks Hispaania, kus istandused laiuvad 1,02 miljonil hektaril. IOVW juht Jean-Marie Aurand ütles, et Hiinas on riigi raha eest tehtud tuhandeid hektareid istandusi, millel kasutatakse aga Austraaliast, USAst, Hispaaniast, Prantsusmaalt ja Itaaliast pärit veinitegemistraditsioone.

Samas on Prantsusmaa endiselt maailma suurim veinitootja, valmistades eelmisel aastal 47 miljonit hektoliitrit veini. 

2014. aastal globaalselt küll viinamarjaistanduste all oleva maa suurus kasvas, kuid Euroopas on istanduste arv vähenenud. See tuleneb Euroopa Liidu 2008-2011 perioodiks vastu võetud kavast, mille järgi tuleb EL-i territooriumil vähendada istandusi 94 000 hektarit aastas.

Globaalselt oli veini tarbimine väikeses languses. Suurim tarbija on USA, juues aastas 31 000 hektoliitrit veini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles