Mida tähendavad tuntud kaubamärkide nimed?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haribo kummikarude nimes on ka viide Bonnile, Saksamaa kunagisele pealinnale.
Haribo kummikarude nimes on ka viide Bonnile, Saksamaa kunagisele pealinnale. Foto: Reuters/ScanPix

Sama hoolikalt kui uuele ilmakodanikule valitakse ka firmade ja kaubamärkidele nimesid. Postimehe tarbijatoimetus uuris, milline on tuntud kaubamärkide saamislugu.

Lenne –  Eesti lasteriietefirma nimi tuleb asutajate perekonnanimede algustähtedest: Leeman (Urmas) ja Neisalu (Meeli neiupõlvenimi). Üks täht (n) on lisatud, et paremini kõlaks.

Huppa – Eesti lasteriietetootja nimi saadi  täiesti tavaliselt nn. töö käigus uuele lapsele nime otsides. Huppa variandi pakkus tänaseks üks ettevõtte juhtfiguure.

A Le Coq - firma  rajas 1807 Preisimaal samanimeline perekond. 1820. aastatel asus Albert L. J. Le Coq Londonisse ja  hakkas veiniäri kõrval oma nime all villima ja eksportima Vene keiserlikku stout’i. Vene riigis kehtestatud kõrged tollimaksud ja maineka kaubamärgi üha sagenev võltsimine sundisid 1904. aastal osaühinguks muudetud A. Le Coq & Co. (Russia) Ltd oma peakontorit ja villimistehast Londonist Peterburi üle kolima. A. Le Coq’i omanikud otsisid aastaid imperial stout’i tootmiseks sobivat õlletehast Venemaal, lõpuks osutus väljavalituks AS Tivoli Tartus, kus ettevõte töötab tänaseni.

Omniva – Eesti Posti uus nimi tuleneb ladinakeelsest sõnast omni, mis tähendab kõikehõlmavat, kõik ühes, kõike.

Rimi - poeketi nimi on pärit Norrast. Poeketi asutaja Stein Erik Hagen valis kunagi sellise nime ja mingit erilist tähendust sel pole.

Maxima - Leedu kauplustekett võttis ühtse kaubamärgi kasutusele 2006. aasta kevadel. Toonase ärinimega jaekaubanduskontserni VP Market  kuulus erinevates riikides mitmeid erineva müügipinna ja kaubavalikuga kauplustekette (sh ka Maxima), mis otsustati koondada ühe brändi alla.

Elron –rongifirma nimi tuleneb sõnadest Eesti Liinirongid.

Paulig – Soome kohvitootja sai nime oma asutajalt Gustav Pauligilt, kes 1876 alustas oma äriga.

Haribo -  Saksa magusatootja sai nime oma looja Hans Riegeli  ja selle kodulinna esitähtedest - Hans Riegel, Bonn.

Chupa chups – pulgakommide kaubamärgi nimi tuleb hispaania keelest ja tähendab imema.

Nescafe – lahustuva kohvi brändi nime moodustub firmanimest Nestle ja cafe (tõlkes - kohv).

Milka – Šveitsi tuntud šokolaadifirma nimi moodustub saksakeelsete sõnade milch (tõlkes piim) ja kakao esitähtedest.

Snickers – šokolaad tuli müügile 1930 aastal ja sai nime magusatootja Marsi perekonna lemmikhobuse järgi.

Marlboro  - tuntud suitsubränd sai oma nime ilmselt USAs asuvalt sadamalinnakeselt Upper Marlboro, mille ümbruses kasvatati tubakat.

Volkswagen – Saksa insener Ferdinand Porsche  ehitas Hitleri toel nö pereauto, mille nimi  tähendab otsetõlkes rahva autot.

Volvo – Rootsi autotööstuse lipulaeva nimi tuleb ladina keelest ja tähendab tõlkes ma veeren. Nimi registreeriti 1911. aastal.

Lamborghini –automark sai nime Ferruccio Lamborghinilt, kes 1963. aastal lõi firma Automobili Ferruccio Lamborghini S.p.A.

Boeing – 1910 aastal ostis William E. Boeing Seattles asuva Heathi laevaehituse, millest hiljem sai esimene lennukitehas.

KLM – Hollandi lennukompanii täisnimi on Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (eesti keeles kuninglik lennukompanii).

Samsung – Korea tehnikafirma nimi tuleneb hanja (korea kirjaviis hiina hieroglüüfidega) sõnast samsung 三星, mis tähendab kolme tähte. Sõna kolm sümboliseerib midagi «suurt, arvukat, võimast» ja täht tähendab «lõputust, igavikulisust».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles