Nikotiinivedelikud pääsevad tõenäoliselt vabalt müügile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigaret ja e-vedelikud.
E-sigaret ja e-vedelikud. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Riigikohtus ravimiametit võitnud E-Lites kaasus tähendab seda, et tõenäoliselt pääsevad nikotiiniga kapslid pärast ravimiaameti peatselt langetatavat otsust vabalt jaemüüki.

«Ravimiamet teeb riigikohtu otsuse alusel kohtuotsuses viidatud toodete osas uue otsuse ning vaatab üle ka seni kehtivad nikotiini sisaldavate toodete ravimina määratlemise otsused,» ütles ameti õigusnõunik Kaili Lellep.

«Ravimiamet lähtub riigikohtu viidatud otsusest ja peab oluliseks, et lisaks rahvatervise kaitsele tuleb arvestada ettevõtjate majanduslike huvidega. Kui nikotiinikapslitele ei seata ravimitega sarnaseid piiranguid ohutuse tagamiseks, leevenevad müügitingimused ja need on vabalt kättesaadavad,» lisas ta. 

Lellepi sõnul jäävad müügiloaga ravimite hulka ravimiregistrisse nikotiini sisaldavad tooted, mida soovitakse nende toodete kasuliku toime tõttu suitsetamisest loobumisel turustada jätkuvalt müügiloaga ravimina, näiteks nikotiiniga plaastrid, närimiskummid.

«Kui nikotiini sisaldavat toodet turustatakse muul kui ravieesmärgil ning nende toodete kasutamine on inimese tervisele eelkõige kahjulik, ei kuulu riigikohtu otsuse kohaselt sellised tooted määratlemisele ravimina. Siia hulka kuuluvad enamik e-sigarette ja nende nikotiinivedelikuga kapsleid ka sel juhul, kui nende toodete kasutamine modifitseerib märkimisväärselt inimese füsioloogilisi protsesse farmakoloogilisel teel ning vedela nikotiini ja lisaainete sissehingamisest tulenev kahju tervisele ei ole täpselt teada,» selgitas Lellep.

Riigikohus kohustas teisipäeval ravimiametit üle vaatama otsust, milles amet oli käsitlenud nikotiiniga kapsleid kui ravimeid, riigikohtu kolleegium oli aga seisukohal, et lihtsalt nikotiinisisaldus selleks alust ei anna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles