Lugeja küsib: kas tasub kirjutada tööandja survel lahkumisavaldus?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööandja ei tohi alluvat lahkumisavaldust kirjutama sundida.
Tööandja ei tohi alluvat lahkumisavaldust kirjutama sundida. Foto: SCANPIX

«Tööandja viis töötajad üle teisele töökohale (teine kauplus) ja nüüd palub kirjutada lahkumisavalduse, et pärast seda talle teha uus tööleping. Mida võib sellega kaotada töötaja?» küsib lugeja.

Vastab jurist tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Liis Valdmets.

Vastuseks Teie küsimusele selgitan, et tööandja ei tohi sundida töötajat kirjutama ülesütlemisavaldust, kui töötajal puudub selline tahe. Töötaja mõjutamine tegema seda, mida töötaja ei soovi ning seaduse järgi ei pea tegema (kui isiklikku tahet pole), on hea usu ja mõistlikkuse põhimõttega vastuolus.

Kui tööandja jääb samaks, tuleb vaadata seda, kuidas on töö tegemise asukoht töölepingus kokku lepitud. Kokkulepitud töö tegemise asukohta on võimalik poolte kokkuleppel muuta. Sel juhul piisab töölepingu lisa vormistamisest.

Kui tööandja muutub, võib kõne alla tulla töölepingute üleminek või koondamine. Töölepingud lähevad muutumatul kujul üle ettevõtte omandajale, kui ettevõte jätkab sama või sarnast majandustegevust samas kohas. Kui tegemist on töö lõppemisega kokkulepitud tingimustel, siis tuleb töötaja koondada.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles