Soome koolilaste suvetöö võimalused tõmbuvad koomale

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koristustööd ei ole Soome teismeliste hulgas väga populaarsed.
Koristustööd ei ole Soome teismeliste hulgas väga populaarsed. Foto: SCANPIX

Kuigi nende tööandjate hulk, kes sel aastal Soome koolilastele suveks tööd pakuvad, on jäänud samaks, on majanduslangusel siiski ka sellele oma mõju olnud.

Kuigi suveks hooajatööd pakkuvatel ettevõtetel on selleks aastaks pakkuda tööd sama suurele hulgale töötajatele nagu varem, on lühenenud töötamise periood, vahendab Yle Uutiset. Nii peavad koolilapsed arvestama, et nende suvetöö võib tavapärasest hiljem pihta hakata ja varem ära lõppeda.

Sarnaselt varasemate aastatega on Soome koolilaste peamised suvised tööandjad kohalikud omavalitsused, jaemüügiketid ja koristusfirmad. Kuigi jaemüügikettides töötamine on noorte hulgas võrdlemisi populaarne, on märksa väiksem huvi telefonimüügi ja puhastusteenuste vastu.

Üks tavapärasemaid suvetöid on näiteks ka aiatöö. Kõige sagedamini pakuvad seda oma parkides ja avalike hoone ümbruses kohalikud omavalitsused, aga ka kogukonna kirikud, kes on huvitatud surnuaedade korrashoiust.

Alaealiste tööle võtmiseks kehtib Soomes oma regulatsioon. Allkirjaõiguslik on kõik noored alates 15. eluaastast. Neile tuleb sarnaselt teiste töötajatega vormistada tööleping, kuhu on märgitud nende palk, töötunnid, töökirjeldus, tööperioodi pikkus, töötamise koht ning millise ametiühingu alla konkreetne töökoht käib.

Lisaks ei tohi alaealistele anda liiga vastutusrohkeid või ülejõu käivaid tööülesandeid. Alla 18-aastaseid on keelatud võtta töödele, mis võivad ohustada nende tervist või olla üldse ohtlikud. Samuti ei tohi neid võtta öötööle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles