Vaata, millised ohud varitsevad kevadises suurpuhastuses

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aknapesu
Aknapesu Foto: SCANPIX

Enne kevadise suurpuhastusega pihta hakkamist tasub vaadata üle oma puhastusvahendite varu, kuna ka kõige tavalisematest neist võib olla inimesele ohtlikke kemikaale.

Consumer Reports küsib ühes oma värskemas videos vaatajate käest, kas need teavad, millised ained on tegelikult aknapuhastusvedeliku, klaasi, köögi või vannitoa puhastusvahendite seas, vahendab Chicago uudisteportaal ABC7. Ameeriklaste tarbijaportaali sõnul sisaldab nii mõnigi neist ohtlikke koostisosi.

Consumer Reports tarbijakaitsejuhi Urvashi Rangan’i sõnul on olemas ka terve rida võimalusi, mis aitavad kevadist suurpuhastust üldse kemikaalivabalt teha. «Kodu koristamisel tegelikult ei ole üldse vaja tugevaid kemikaale,» sõnas Rangan.

Kindlasti ei tohiks kasutada vahendeid, mis sisaldavad ammooniumkloriidi. «Need soodustavad antibootikumidele resistentse bakteri teket,» märkis ta. Seda kemikaali võib leida näiteks Scrubbing Bubbles'i universaalsest puhastusvahendist ja osadest Clorox'i desinfitseerivatest salvrättidest.

Mis puudutab vannitoa koristamist, siis tuleks iseäranis ettevaatlik olla tualetipoti puhastusvahendite osas. Sellised tooted nagu Lysol'i tualetipoti puhastaja sisaldab vesinikkloriidhapet, mis võib söövitada nii nahka kui silmi.

Kuna kevadine suurpuhastus tähendab väga sageli ka akendepesu ja selliste puhastusvahendite kasutamist, mis peaks klaasile ekstra sära lisama, peaks olema ettevaatlik nende aknapuhastusvedelikega, mis sisaldavad ammoniaaki. See võib tõsiselt kahjustada silmi ja kopsusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles