Astok: hinnad tõusevad otseste kartellilepeteta

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukorv.
Toidukorv. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Riigikogu liige Hannes Astok leidis, et olukorras, kus otseseid kartellileppeid pole, aga hindu tõstetakse sellest hoolimata, on seda raske kontrollida.

«Kaupmeeste hoolimatu suhtumine ja hiiliv hinnatõus mõjuvad ikka ärritavalt,» kinnitas Astok Kuku raadio saates «Keskpäevatund».

«Ühelt poolt öeldakse, et euro ei tõsta hindu, teise käega aga tõstetakse juba enne euro tulekut hindu tuntavalt,» rääkis ta.

«See ongi situatsioon, kui on olemas 4-5 turgu valitsevat ettevõtet, pole selgeid monopole, aga ikkagi tehakse see hinnatõus ära,» nentis ka ajakirjanik Priit Hõbemägi.

«Sellist situatsiooni ongi väga raske kontrollida, et kartellileppeid välditakse, omavahel ei pruugita olla räägitud, aga ikkagi kõik tõstavad hinda,» leidis Astok.

«Kui nelja aasta eest jagas üks kollast värvi armastav erakond kondoome «kõigil tõuseb», siis nüüd vist võib öelda, et «kõik tõuseb»,» sõnas ajakirjanik Ainar Ruussaar.

«Konkurentsiametist on hinnatõusu teemal tulnud veidrad signaalid, tarbijakaitse on samas käitunud adekvaatselt,» leidis Hõbemägi.

«Meil on massiivne piimahinnatõus, Fazer Eesti kavatseb leivahinda tõsta, elektri- ja gaasihind tõuseb varsti hüppeliselt. Ettevõtjad tahavad kohe raha välja võtta,» ennustas Hõbemägi.

«Valimiste ajaks on toiduainete hinnad hüppeliselt tõusnud, väidetavalt tuleb väga külm talv, küttehinnad tõusevad õhku, inimesed lähevad närvi, ja parajasti valimiste ajaks saame statistiliselt kätte kõik numbrid sellest, mis toimunud on,» kirjeldas Hõbemägi riigikogu valimiste päeva eelset situatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles