Miks tekib šokolaadile valge kiht?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaad.
Šokolaad. Foto: Panther Media/Scanpix

Teadlased on selgitanud välja, et šokolaadile tekkiv valge kirme tuleneb vedelast rasvast, mis kerkib kristalliseerumiseks šokolaaditüki pinnale.

Hiljuti uuris rühm teadlasi Saksamaa Hamburgi tehnikaülikoolist põhjalikumalt, kuidas nähtus täpselt kulgeb ja kuidas seda miljonite šokolaadisõprade rõõmuks ära hoida, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator.

Teadlased segasid kokku kakaojahu, piimajahu, suhkrut ja kakaovõid ning valgustasid saadud segu röntgenkiirtega, et näha, mis seal sees täpsemalt toimub.

Huvitavaks läks asi siis, kui teadlased lisasid segusse ka mõne tilga päevalilleõli, sest päevalilleõli on vedel rasv, mis hakkas kohe šokolaadis leiduvate imepisikeste pooride ja pragude kaudu liikuma.

Mõne tunni pärast oli õli ka šokolaadi pehmemaks teinud, mispeale kiirenes õli liikumine veelgi. Ajakirjas Applied Materials & Interfaces ütlesid teadlased, et šokolaaditootjad võiksid kirme ärahoidmiseks hoida šokolaadis sisalduva vedela rasva hulga väiksena ning kodus tasub igaühel hoida šokolaadivarusid küll jahedas, kuid mitte liiga külmas, kõige sobivam hoiutemperatuur on 18 °C.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles