Maasikate päritolu kontroll jäi tänavu kõrvaliseks tegevuseks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavusuvine maasikamüük Tallinnas Keskturul.
Tänavusuvine maasikamüük Tallinnas Keskturul. Foto: SCANPIX

Maasikate ja muu värske turukauba päritolu kontrollile on tarbijakaitse varasematel aastatel olulist rõhku pannud, kuid tänavu on fookus mujal ja turulkäigud jäänud harvemaks.

Möödunud aasta suvel tegi tarbijakaitse kodumaiste marjade ja muude aiasaaduste päritolu kontrollimiseks spetsiaalse aktsiooni, kuid tänavu suvel taolist reidi ei tehtud. Euro tuleku tõttu on tarbijakaitse keskendunud hinnaseirele.

Tarbijakaitse pressiesindaja Kadri Kauksi sõnul ei jõudnud suvel ametisse ka kuigi palju sellealaseid kaebusi.

Pisteliselt on amet siiski värskete puu- ja köögiviljade märgistamist kontrollinud, aasta jooksul rohkem kui 200-l korral. Rikkumisi on välja tulnud 37 korral. Tallinnas on päritolumaa avaldamisega seotud rikkumiste eest trahve tehtud kolmel juhul.

Kauksi hinnangul võib ju arvudest järeldada, et päritolu märkimine maasikate ja muude värskete viljade juurde ei ole turgudel enam nii suureks probleemiks, kuid tegelikkuses ei pruugi kõik müüjad ikkagi reegleid järgida.

Juuli teises pooles kostis murelikke noote Eesti maasikakasvatajatelt, kelle väitel pole kuhugi kadunud vana trikk müüja importmaasikaid kodumaiste marjade sildi all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles