Reisijate kaitse laieneb peagi ka omal käel kokku pandud veebireisidele

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisi korraldamine veebis
Reisi korraldamine veebis Foto: SCANPIX

Nädal aega tagasi jõudsid Euroopa Parlament ja liikmesriigid põhimõttelisele kokkuleppele reisijate kaitse reeglites, mis puudutavad ka omal käel veebis kokku pandud reise.

«Klassikaliste pakettreiside osakaal turismiturul järk-järgult väheneb ning üha enam näitavad inimesed üles initsiatiivi omal käel reisipaketid kokku panna, mida ühtlasi soodustab erinevate broneerimist võimaldavate veebilehekülgede arvu kasv,» räägib tarbijakaitseameti kommunikatsiooni peaekspert Pille Kalda.

See on ka peamine põhjus, miks pakettreiside direktiivi tingimuste laiendamine veebis kokku pandud reisidele mõjutab oluliselt ka eestlasi. «Selliselt on sageli võimalik kokku panna paketid, mida reisikorraldajate pakettreiside valikus ei sisaldu või mis osutuvad odavamaks,» lisab Kalda.

Uue regulatsiooni kohaselt saavad omal käel veebis pakettreiside kokkupanijad tühistada reisi, kui selle maksumus suureneb rohkem kui 8 protsenti, saada abi, kui nad satuvad raskustesse ning reisikorraldaja pankroti mineku korral saada tasuta transpordi kojusõiduks.

Uued tingimused hakkavad kehtima suurele osale veebi teel tehtavatest reisibroneeringutest – lennureisidele, hotellibroneeringutele ja autolaenutusele. Muuhulgas on reisijad kaitstud ka selliste ettenägematute ja planeerimatute reisitakistuste eest nagu loodusõnnetused ja terrorirünnakud, kus reisikorraldaja peab kojusõidu viibimisel tasuma reisijate kolme päeva ööbimise.

Praegu kehtiva regulatsiooni puhul võivad reisijad omal käel reisipakette kokku pannes aga jääda ilma kaitsest, mis on tagatud klassikaliste pakettreiside ostjatele. «Pakettreisi direktiivi muudatustega tagatakse ka veebilehekülgedel kokku pandud pakettidele samaväärne kaitse maksejõuetuse korral nagu klassikaliste pakettreiside korral,» sõnas Kalda.

Euroopa pakettreiside direktiivi muudeti viimati 1990. aastal. Selle uuendamise tingis veebi teel ostetavate lendude ja pakettreiside suur kasv viimase paarikümne aasta jooksul.

Direktiivi jõustumiseks peavad selle veel heaks kiitma ka Euroopa parlamendi siseturu- ja tarbijakaitsekomisjon ning Euroopa Liidu nõukogu alaliste esindajate komitee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles