Kalev Petti: mida tööandja palka langetades lubas?

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Faktum&Ariko juhatuse liige ja turundusuurija Kalev Petti.
Faktum&Ariko juhatuse liige ja turundusuurija Kalev Petti. Foto: Peeter Langovits

Uuringufirma Faktum&Ariko uuringutejuht Kalev Petti ütles, et nüüd tuleks meelde tuletada, mida tööandja majanduslanguse ajal töötajatele palku langetades lubas, sest siis selgub ka, kas on õige aeg palga taastamist küsida.


«Kas siis anti mingeid täpsemaid argumente ja lubadusi, öeldi, mis tingimustel palku taastama hakataks?» küsis Petti. Need jutud ja argumendid tuleks nüüd välja otsida või meelde tuletada.

«Üldiselt on tööandjad mihklid põhjendama oma otsuseid, sageli üsna konkreetselt ja heade kavatsustega, kuid siis tuleks neist põhjendustest ka lähtuda, et teema juurde tagasi tulla. Õige tööandja tegi nii, et näitas ära tingimused, mille juures endistele palkadele tagasi tullakse,» selgitas Petti.

Teine aspekt ongi tema sõnul see, et kui räägiti näiteks kasumist ja käibest või mingitest muudest tingimustest, siis tuleks esmalt välja selgitada, kas ja mil määral on need firma jaoks taastunud. «Kui on, siis siit tulekski kinni võtta. Ja siis on tööandjal ka raskem vastu punnida. Kui aga ei ole taastunud, siis ma eriti palju võimalusi ei näe».

Petti lisas, et kui palkade langetamise juures rääkis tööandja lihtsalt üldist juttu majanduskeskkonna halvenemisest ja mingeid konkreetseid sõnumeid palkade taastumise tingimuste kohta ei andnud, ega siis jää ka töötajal nüüd muud üle, kui rääkida samuti masu taandumisest ja hindade tõusust. «Sel juhul jääb vaid loota, et äkki õnnestub, kuid see õnnestumise võimalus on siiski otseselt seotud ettevõtte majandusliku seisuga.»

Petti lisas, et tegelikult on praegu ettevõtetel, vähemalt neil, kes pole seotud ekspordiga, endiselt raske. Reklaamiturg on küll elavnemas, kuid kui palju, ei oska keegi päriselt hinnata.

Üldiseks palga taastamiseks pole Petti hinnangul aeg veel küps, kuna 2007-2008 aasta tasemele pole enamik firmasid ja ka meie majandus tervikuna veel oma tulemustega jõudnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles