Veskimägi: palku kergitab ainult majanduskasv

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tööandjate keskliidu nõukogu esimehe Enn Veskimäe sõnul saavad palgad kasvama hakata koos majanduskasvuga ja see saab toimuda vaid üksikute sektorite kaupa.


«Palgatõusust saab hakata rääkima alles siis, kui mõnes sektoris on asi läinud 20 protsenti paremaks ja vanad augud lapitud. Täna on paranemist märgata väga üksikutes valdkondades, teistes on heal juhul vaid langus lõppenud,» sõnas tööandjate juht.

Mööblitootmises, mida Veskimägi esindab, pole tema sõnul igal juhul veel mingit kasvu märgata. Seda hoiab elus ainult eksport, sest koduturg on olematu. Sama kehtib ka kinnisvara ja kõigi kestvuskaupade kohta. Neis sektorites pole lähema paari aasta jooksul tõusu oodata, sest seal praktiliselt ei investeerita ja tööhõive ei suurene.

Küsimusele, mis valdkonnas võib olla esimesi märke uuest tõusust, vastas Veskimägi: «Kui täna tõstetakse oluliselt piima hinda, siis võiks piimatootjad hakata oma töötajate palku tõstma.»

Endise palga taastamise peale hakkavad tööandjad Veskimäe sõnul mõtlema siis, kui käive hakkab nii hoogsalt kasvama, et on vaja uusi töökäsi juurde võtta. Siis hakkavad ka palgad järele tulema. Ideaalne oleks tema sõnul, kui tööpuudus püsiks 6 ja 7 protsendi juures, nagu see Soomes on.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles