Eesti käsitöömeistrid tegelevad piraatlusega

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müügis olnud Lotte nukk.
Müügis olnud Lotte nukk. Foto: Lugeja foto

Lotte tegelased on Eesti laste vaieldamatud lemmikud ning seda kasutavad ära käsitöötegijad, kes autoritelt luba küsimata müügiks nukke teevad.

«Lotte tegijad on öelnud, et nad jäävad aastas miljonitest ilma seoses piraatlusele. Aga kas on lubatud ise tehtud Lotte nukkude müük kasumi teenimise eesmärgil? Lotte peaks ju olema patenteeritud,» küsis üks Postimehe tarbijaportaali lugeja, kes saatis ka paar pilti nukkudest. Nukkude hinnad olid 25 euro ringis. « Ausalt öelda, see Lotte ei näe isegi ilus välja,»  arvustas ta ühte nukku.

Postimees võttis ühendust ka nukkude müüjatega, et uurida, kas neil on Lotte loojate luba olemas. Üks müüja kinnitas, et müüb lapsele kingitud lelu, mille vastu kingisaaja huvi ei tundud.  Ta ise käsitööd ei tegevat.

«Tänasel päeval ei ole ma nukke müünud ja ei tegele sellega ka edaspidi. Hinnad on jäänud kustutamata, parandan selle vea,» lubas teine käsitöömeister. Tema Facebooki nimi viitab aga sellele, et ennekõike teeb ta asju müügiks. Ka kõnealune nukk on jätkuvalt müügil.

«Lotte kaubamärkide omanikud on avalikud ja leitavad Patendiameti kodulehelt. Lotte filmide ainetel kaupade tootmine on kaitstud täiendavalt ka autoriõiguse sätetega,» rääkis Eesti Joonisfilm juhataja Kalev Tamm. Ta lisas, et üldjuhul nõuab Lotte filmidega seotud kaupade tootmine ja müük filmi produtsendi ja kaubamärgiomaniku nõusolekut, nagu ka viidatud juhul.

«Piraatlusega oleme kokku puutunud mõningatel üksikutel kordadel, mil oleme ka kohaselt reageerinud,» lisas ta.

Lotte kaubamärgi õigused kuuluvad Heiki Ernitsale, Janno Põldmale ja Eesti joonisfilmile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles