Uuring: inimesed kardavad rahaasjade halvenemist

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor ema Tiina-Katrina Kaber oli enda ja oma pere praeguse eluga üpris rahul. «Oleme kogu aeg hakkama saanud ja nagunii saame edasi ka!» rääkis ta.
Noor ema Tiina-Katrina Kaber oli enda ja oma pere praeguse eluga üpris rahul. «Oleme kogu aeg hakkama saanud ja nagunii saame edasi ka!» rääkis ta. Foto: Peeter Langovits

Uuringufirma Faktum & Ariko tehtud tarbijate optimismi ja pessimismi uuringust selgus, et kuigi inimeste majandusseis on stabiliseerunud, näevad nad lähitulevikku mustades toonides.

Kuu alguses tehtud küsitluse põhjal tõusis tarbimise indeks võrreldes juuniga märgatavalt. Indeks arvutatakse selle järgi, kui suur osa elanikkonnast hoiab kokku või piirab oma kulutusi võrreldes sellega, mis nad tegid kuus kuud tagasi.

Faktum & Ariko uuringutejuhi Kalev Petti sõnul on vähenenud nende osa, kes varasemast rohkem kokku hoiavad või kulutusi piiravad. 42 protsenti inimestest vastas, et nad ei ole hakanud oma tarbimist rohkem piirama.

«See tulemus on kõrgeim kogu kaheaastase uuringuperioodi vältel,» möönis Petti.
Samas aga nähakse järgmise kuue kuu jooksul oma finantsseisu halvenemist. Petti hinnangul võib selle põhjuseks olla arvamus, et praegune hindade tõus ja euro tulek raskendavad taas rahalist olukorda.

«Praegu ühelt poolt natuke julgetakse rohkem tarbida, aga järgmise kuue kuu osas ollakse ikkagi väga ettevaatlikud ja siin on näha niisugust kartust,» selgitas ta.

Poolteist nädalat tagasi emaks saanud 25-aastane Tiina-Katrina Kaber rääkis, et tema põhimõtteks on alati olnud, et tarbida tuleb mõistlikult, ja mida vähem asju, seda parem. Hinnatõus tema pere tarbimisotsuseid oluliselt mõjutanud pole – kui näiteks varem osteti piima turult, toidukraami poest ja riideid taaskasutusest, siis praegu tehakse kõike täpselt samuti.

«Ma usun, et mingil määral sellist hinna muutumist pigem tõusu poole tuleb ikka, aga see ei ole hirm, et mis nüüd saab ja kui hirmus,» rääkis Kaber. «Nagunii on vaja hakata neid asju ümardama ja eks kõigi jaoks, kes teevad äri, on igati loogiline ümardada sinnapoole, kuidas neil oleks kasulikum.»

Petti sõnul üldsus hinnatõusu juba tunnetab, aga euro tulekut veel mitte.

«Küll aga on see igal juhul inimesele paras pähkel, kui tulude ja kulude numbrid muutuvad rohkem kui 15 korda,» rääkis ta. «Isikliku eelarve planeerimisega tuleb kuidagi hakkama saada ja nii suur muutus pole kerge. Ja võib-olla kardetakse ka seda, et jumal teab, mida see euro tulek majandusele kaasa toob.»

Kaberi hinnangul on nende pere olukord praegu mõnusalt stabiilne ja rahulik ning muretsema ei pea. «Eeldasime, et sügis tuleb pere jaoks hästi raske, aga tuli üllatavalt positiivne ja saame vaadata tulevikku võib-olla hoopis rahulikumalt kui kartsime,» tunnistas ta.

Petti sõnul selgus tarbijate optimismiuuringust, et üldiselt ollakse elukvaliteediga mõõdukalt rahul, ent ka siinkohal on ootused järgmiseks kuueks kuuks selgelt langenud. «Eks siingi kajastub tõenäoliselt nii hinnatõusu kui ka euroga seotud segaduste tunnetus,» selgitas uuringu juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles