Swedbank ootab tagasi üle 250 tonni kroonimünte

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti mündid.
Eesti mündid. Foto: Toomas Huik.

1. oktoobril algav krooni müntide tasuta arvele kandmine toob kaasa erakordse hulga kroonimünte, mille vahetamise hõlbustamiseks on 43 Swedbanki kontorisse paigaldatud spetsiaalsed mündilugemismasinad.


Oktoobris algab suuremahuline mündikampaania, mille raames saavad eraisikud kroonimünte ja -sente tasuta pangakontole panna või sularahaks vahetada. Swedbanki europrogrammi koordinaatori Hanno Hussari sõnul on Swedbanki kontorid mündikampaaniaks valmis.

«Oodatavalt tuleb mündikampaania jooksul läbi Swedbanki kontorite tagasi üle 250 tonni kroonimünte, mille vastuvõtmiseks ja töötlemiseks tehti olulisi investeeringuid. Suurim neist oli lisaks olemasolevatele masinatele 11 uue iseteenindava mündimasina tellimine ning nüüdseks on kahes kolmandikus meie kontorites klienditsoonis mündimasinad olemas,» sõnas Hussar.

Inimestel tuleb vaid mündid masinasse kallata, tšekk võtta ja see kohe sama kontori teenindajale anda, kes raha pangakontole kannab.

Pangakliendile on kõige mugavam kodus olevad kroonimündid ja paberraha enne detsembrit pangakontole viia. Sellisel juhul õnnestub vältida aastalõpu saginas tekkivaid võimalikke järjekordi ja eurole ülemineku ettevalmistus piirdub vaid ühe kontorikülastusega. Kõik kontol olevad kroonid muudetakse 1. jaanuaril automaatselt, tasuta ja ametliku keskkursiga eurodeks.

Detsembris algab kontorites eraisikutele krooni paberraha tasuta ja keskkursiga vahetus euro paberraha vastu, müüki tulevad euromüntide stardikomplektid ning ettevõtetele alustatakse kontorite vahendusel euro sularaha eeljaotust. Jaanuaris seadistatakse iseteenindavad mündimasinad kroonilt eurole ümber ning kroonimünte saab kohapeal kiiresti arvele kanda vaid topelt mündimasinaga suuremates kontorites.

Iseteenindavad mündimasinad leiab nüüdseks 43st Swedbanki kontorist ehk masinad on olemas kõikides suuremates kontorites ja maakonnakeskustes. Tallinnas ning Harjumaal on iseteenindavad mündimasinad 19 kontoris, Põhja-Eestis üheksas, Lõuna-Eestis kaheksas ja Lääne-Eestis leiab masina seitsmest kontorist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles