Meilikontode kaaperdamine petukirjade saatmiseks aina kasvab

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gmaili kontod satuvad aina enam kaaperdamise ohvriks.
Gmaili kontod satuvad aina enam kaaperdamise ohvriks. Foto: Kuvatõmmis/Gmail

Riigi infosüsteemi amet soovitab konto ülevõtmise vältimiseks kasutada Gmaili postkasti logimisel kahetasemelist autentimist. Soovituse andmise põhjus on üha kasvav kontode ülevõtmine ja nende edasine kasutamine petukirjade saatmiseks.

«Üha rohkem on juhtumeid, kus inimene on kaotanud enda meilikonto üle kontrolli ja tema identiteeti kuritarvitatakse. Näiteks küsitakse tema nimel tema sõpradelt ja tuttavatelt võltskirjadega raha,» ütles RIA intsidentide käsitlemise osakonna juhataja Klaid Mägi.

Kaheastmeline autentimine tähendab, et Gmail saadab iga kord enne meilile sisselogimist Gmailis registreeritud telefoninumbrile kinnituskoodi, mis tuleb siis vastavasse aknasse sisestada. Kasutaja saab valida ka kindlad seadmed, mille puhul kinnituskoodi pole vaja küsida. 

RIA-le on tänavu teatatud enam kui 40 Gmaili konto ülevõtmisest. Mägi sõnul on kindlasti ka neid, kes ülevõtmisest teada ei anna ja ülevõetud kontode hulk on seetõttu tõenäoliselt palju suurem.

«Kahetasemeline autentimine võimaldab paremini kontot ülevõtmise eest kaitsta. Kui ülevõtmine on juba toimunud, ei saa seda teenusepakkujalt tagasi küsida,» selgitas Mägi. 

Kahjuks kustutatakse pahatihti kontode ülevõtmisel kontoomaniku kirjad ja nende tagasisaamine võib osutuda võimatuks. Nutitelefonide puhul võivad kaduma minna ka kontaktid telefonist.

Konto ülevõtmise ja sellega tekkivate ebameeldivuste vältimiseks soovitab Mägi kahefaktorilist sisselogimist kasutada igal pool, kus see on võimalik.

Gmaili kaheastmelise autentimise juhendi leiab siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles