Uuring: koduomanikud tahavad jäätmevedaja valikul kaasa rääkida

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokku veetud jäätmed. Foto on illustreeriv.
Kokku veetud jäätmed. Foto on illustreeriv. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Omanike keskliidu maikuus läbi viidud uuringust selgus, et 75 protsenti vastanutest ei rahulda praegune jäätmekorraldus, kus jäätmevedaja valib kohalik omavalitsus. 

Jäätmete kogumist ja vedu puudutavale uuringule vastas ligi 5800 koduomanikku, teatas keskliit.

Omanike keskliidu peasekretäri Kaspar Sadraku sõnul ilmnes uuringust, et koduomanikud sooviksid jäätmevedaja valikul kaasa rääkida. «Uuringus osalenud sooviksid, et neil oleks võimalus jäätmeveo küsimustes senisest enam kaasa rääkida. Vastanutele valmistavad muret nii tarbijatele pealesurutavad jäigad tüüptingimused kui ka valikuprotsessi läbipaistmatus. Teenuse hinna kõrval peeti ülioluliseks ka selle kvaliteeti,» rääkis Sadrak. Tema sõnul soovivad koduomanikud olla kindlad, et neile pakub jäätmeveoteenust parima teenuse ja hinna suhtega pakkuja.

Ligi 70 protsenti vastanutest usub, et tuleksid tänaste teadmiste baasil ilma omavalitsuse sekkumiseta jäätmevedaja valikuga edukalt toime, ülejäänud peavad oma teadlikkust jäätmeveo teemadel selleks ebapiisavaks.

«Testisime küsitluses ka mõtet, et tulevikus võiks omanike keskliit korraldada parima hinna ja kvaliteedi suhte tagamiseks prügiveo ühishankeid. See leidis väga positiivset vastukaja - valdav enamus vastanutest sooviksid ühishankes teoreetiliselt osaleda,» lisas Sadrak ning tõdes, et praeguse jäätmekorralduse juures sellist ühishanget korraldada ei ole võimalik, ent loodame, et tulevikus areneb jäätmekorraldus demokraatlikumaks.

Vastanutest 70 protsenti sorteerivad kodumajapidamises tekkivaid jäätmeid, tuues põhjuseks keskkonnasõbralikkuse. Mitte-sorteerijad tõid põhjustena välja konteinerite puuduse kodu läheduses ning madala teadlikkuse jäätmete sorteerimisest. Sealjuures enim sorteerijaid oli korteriomanike hulgas (73 protsenti). Pea kõik vastanud (90 protsenti) leidsid, et sorteeritud jäätmete äravedu peaks olema sorteerimata jäätmete veost soodsam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles