Alkoholi ostes peavad kõik kuni 30-aastased olema valmis dokumenti näitama

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholi ostmisel tuleb hoida isikutunnistus taskus.
Alkoholi ostmisel tuleb hoida isikutunnistus taskus. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Kaupmeeste liit koostas alkoholi müügi juhendi, mis näeb muuhulgas ette vanust tõendava dokumendi küsimist isikutelt, kes tunduvad alla 30-aastased.

«Valminud juhend alkohoolsete jookide müügil toetab jaemüüjaid nende igapäevatöös, takistamaks täiskasvanutele mõeldud kauba müüki alaealistele,» sõnas kaupmeeste liidu tegevdirektor Marika Merilai. Juhend on väljundiks eelnevast koostööst Tervise Arengu Instituudi ja sotsiaalministeeriumiga.

Juhendi eesmärgiks on kindlustada alkohoolsete jookide jaemüügi nõuete täitmine takistamaks alaealiste ja joobeseisundile viitavate tunnustega isikute jaoks alkoholi kättesaadavust ning vähendamaks täiskasvanute liigsest alkoholi tarvitamisest tulenevaid kahjusid.

Marika Merilai hinnangul on müüjale suureks abiks see, kui on selged juhised, mille järgi toimida. Muuhulgas soovitab juhend alkohoolseid jooke ostvate inimeste vanust kontrollida juhul, kui nad näevad välja nooremad kui 30-aastasted.

«Noore kliendi vanuse ära arvamine ei ole alati nii lihtne. Suurendades vanusekünnist 30 aastani, teeme kaupluse personalile dokumendi küsimise lihtsamaks,» märkis ta. Nii peaks vanusekünnise tõstmisega muutuma dokumendi küsimine ja näitamine argisemaks ning tavapäraseks toiminguks.

Alkoholi müügi juhend soovitab samuti alkohoolsete jookide müügialal ja kassades vastavaid teavitusmaterjale – selleks on varasema koostöö raames Tervise Arengu Instituudiga olemas ilmselt paljudele tuntud plakatid ja kleebised.

Kaupmeeste liit loodab klientide mõistvale suhtumisele, kui neid tegelikust vanusest nooremaks peetakse ja dokumenti küsitakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles