Tõepärase Eesti maasika võib saada ainult «oma kasvatajalt»

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetkel on turgudel müügil peamiselt vaid välismaised maasikad.
Hetkel on turgudel müügil peamiselt vaid välismaised maasikad. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eestimaise maasika nime all püütakse aina enam turustada mujalt odavalt kokkuostetud maasikaid. Õige päritoluriigi tõepärasuses on väga raske veenduda.

Põllumajandusameti aianduse büroo juhataja Saima Evendi kirjutab Maablogis, et kuigi hetkel on kaupluste müügilettidel peamiselt Hispaania ja Kreeka päritolu maasikad ning turgudel ka Türgi ja Poola maasikaid, siis peagi on valmimas Eesti maasikasaak.

Samas püütakse aina enam kodumaise märgi all müüa välismaalt sisseostetud maasikaid. Ühest vastust, kuidas tuvastada maasikate päritolu, ei ole. Päritoluriigi tõepärasuses saab veendunud olla ainult juhul, kui tootmine on jälgitav külvist saagini. Tarbija, kes eelistab eestimaist, saab kindlalt selle ostes «oma kasvatajalt» kas otse kasvukohast või turul «oma müüjalt», keda usaldab.

Sordi või maitse järgi vahet teha on praktiliselt võimatu, sest ka Eestis kasvatatakse samu maasikasorte, mis teistes riikides ning need on maitselt ja väljanägemiselt sarnased mujal kasvanutega.

Kõrghooajal on turgudel kontrolli tõhustatud

Põllumajandusamet on viimastel aastatel koostöös teiste ametitega kontrolle turgudel tõhustanud ning suurendanud nende arvu just maasikamüügi kõrghooajal. Ainus viis jälgitavuse, sealhulgas päritolu tuvastamiseks on saatedokumentide olemasolu.

Müüjate teadlikkus dokumentide olemasolu vajalikkusest on paranenud, kuigi alati ei taheta müügitehinguid dokumenteerida just vahendajatele edasimüümisel.

Paljudel juhtudel on viide päritoluriigile hinnasiltidelt kas üldse puudunud või ilutsesid eestimaised nimetused kõikidel müügilolevatel maasikatel. Info kontrollide jõudmisest turule liigub kulutulena kõikide müüjateni ja sildid vahetuvad poolamaisteks veel enne kui kontrollid konkreetse turustajani on jõudnud.

Seaduse kohaselt võib tarbijale müüa vaid veatut ja standardse kvaliteediga puu-ja köögivilja. Kauba juures peab alati olema märgitud päritoluriik ja toote nimetus. Päritoluriigina ei ole lubatud kasutada väljendeid nagu «kohalik toodang» või «kodus kasvatatud».

Lahtiselt müüki pandud toodetel peab nõutud info olema lisatud toote juurde hinnasildile. Väikepakendites on info üldjuhul leitav originaalpakendi märgistusel kas trükituna otse pakendile, pakendi märgistusele või kinnitatuna pakendi külge. Teave peab olema selgelt loetav ja nähtav. Nõue kehtib kõikide värskete puu- ja köögiviljade puhul, välja arvatud, kui need on kooritud, tükeldatud või külmutatud.

Mõnedele toodetele on kehtestatud konkreetsed turustamisstandardid ehk üksikasjalikud turustamise nõuded. Sellise turustamisstandardiga hõlmatud toodete, sh maasikate puhul peab lisaks toote nimetusele ja päritoluriigile olema näidatud ka kvaliteediklass. Sordi nimi maasikate puhul kohustuslik ei ole.

Tarbimiseks kõlbmatute, mädanenud või riknenud toodete müümine ei ole lubatud. Igal ostjal on õigus nõuda, et talle müüakse üksnes kvaliteetset puu- ja  köögivilja.

Täispikka artiklit koos kvaliteediklasside selgitusega saab lugeda Maablogist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles