Õige leib on juuretise põhjal kodus tehtud

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leivategu.
Leivategu. Foto: Tarbija24

Annely Maksan, kes korraldab oma firmaga Haldjaleib koduleiva küpsetamise koolitusi, ütleb, et õige leib on ikka juuretise peal, mitte pärmiga tehtud, ja juuretist saab ka kerge vaevaga kodus ise valmistada.


Juuretise tegemiseks tuleb segada pett või keefir paari kääru rukkileivaga. See tuleb jätta paariks päevaks rätiku alla sooja ruumi käärima. Selliselt saadud juuretisega võtab leivategu Maksani sõnul hoogu 4-5 korda. Lihtsam on aga alustada eelmisest leivateost üle jäänud peotäie leivataignaga ehk juuretisepojaga.

Edasi tuleb juuretis segada liitri käesooja veega ja lisada rukkijahu nii palju juurde, et moodustuks keefiripaksune kört. Soovi korral võib lisada ka linnaseekstrakti. Seejärel tuleb kauss katta pealt rätikuga ja jätta sooja kohta 10-12 tunniks hapnema.

Teises etapis tuleb paksu vahuga kääritatud juuretisele lisada 6 tl soola ja 2 dl suhkrut, seejärel segada vähehaaval juurde jahu ja sõtkuda, kuni taigna sisse «lurts» tuleb. Seejärel võtta taignast peotäis juuretisepojaks ja jätta see sooja kohta kerkima. Nüüd võib taignale lisada maitse järgi kas seemneid, rosinaid, pähkleid, liha või ürte – nagu keegi soovib.

Tainas tuleb panna vormi ja jätta sooja kohta rätiku alla 2-4 tunniks kerkima.

Kui vanasti käis küpsetamine nii, et ahi köeti kuumaks, pandi leivad sisse ja siis see jahtus pisitasa, siis nüüd sama efekti saamiseks tuleb elektriahjus alustada temperatuuril 250 kraadi (20 min), ja pisitasa seda alandada, nii et 220, 200 kraadi juures küpsevad need 10-15 minutit ja seejärel 180 kraadi juures kuni lõpuni.

Küpsemisele kulub sõltuvalt ahjust tund kuni poolteist. Vajadusel võiks ahju põhja asetada kausi veega ja pintseldada küpsemise ajal paar korda koorikut. Valmis leib pannakse märja käteräti alla seisma, et koorik kõvaks ei läheks.

Antud kogusest saab ühe suure, 3 kilo kaaluva leiva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles