Noorte säästud on lühiajalised

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringust selgus, et 40 protsenti nendest, kes säästavad, panevad kõrvale 101 kuni 500 eurot.
Uuringust selgus, et 40 protsenti nendest, kes säästavad, panevad kõrvale 101 kuni 500 eurot. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Hiljutine Nordea panga uuring 18-30aastaste eestlaste seas tõi välja, et kuigi ligi pooled neist koguvad regulaarselt sääste, tehakse seda üpris lühiajalistel eesmärkidel.

«Nordea panga uuring noorema põlvkonna säästmishoiakutest ja –käitumisest näitas, et noored peavad küll säästmist oluliseks, aga kasutavad raha kogumiseks siiski üsna ühetaolisi võimalusi,» sõnas uuringu autor ja Nordea müügitoe osakonna juht Kaja Kibena. Kuigi 48 protsenti uuringus osalenutest tegeleb regulaarselt säästude kogumisega, siis 76 protsenti nende seast hoiab säästusid ennekõike arvelduskontol või hoiusel.

«Positiivsena saab esile tuua, et üle poole vastanutest omab ülevaadet oma igapäevastest rahaasjadest, koostades igakuist eelarvet ja jälgides kulusid ning tulusid,» selgitas Kibena. Samas tuli uuringust välja, et 18-30aastaseid motiveerivad raha koguma eelkõige lühiajalised suuremad ostusoovid ning soov tulla toime ka ootamatus olukorras. 59 protsenti vastanutest paneb raha kõrvale suurema plaanikohase kulutuse heaks.

Uuringust selgus ka, et 40 protsenti vastanutest, kes tegelevad säästmisega, panevad iga kuu kõrvale 101 kuni 500 eurot. Nordea säästmis- ja investeerimisekspertide hinnangul tuleb enam teadvustada, et säästmise ja investeerimisega saab alustada ka väikestest summadest.

Näiteks alustades 25-aastaselt investeerimisega kolmana samba pensionifondi 32 euro kaupa kuus, on võimalik näitliku 6-protsendilise tootluse juures koguda pensionieaks ehk 65. eluaastaks 60 000 eurot. Alustades 35-aastaselt tuleb sama tulemuse saavutamiseks investeerida iga kuu juba 63 eurot kuus.

«Noortel on investeerimisel pikaajaliste sihtide ja pensionipõlve nimel kasutada kõige väärtuslikum vara ja eelis – aeg. Mida varem alustada ja mida pikema perioodi jooksul investeerida, seda väiksemaid summasid tuleb regulaarselt kõrvale panna, et soovitud sihte saavutada,» lisas Nordea Pensions Estonia AS juhatuse esimees Angelika Tagel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles