Kuidas suvel ohutult aiapidusid pidada?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grillimisel tuleb jälgida, et liha on korralikult läbi küpsenud.
Grillimisel tuleb jälgida, et liha on korralikult läbi küpsenud. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Suve hakul edastab veterinaar- ja toiduamet terve rea soovitusi, kuidas toiduaineid ilma riknemise ja saaste levikuta säilitada.

Soojal suvepäeval järgige hoolega toitude säilitamistingimusi, sest levinumatele toidumikroobidele on  soe temperatuur hea kasvulava.

  • Kui toote pakendil on ära toodud säilitamistingimused, siis tuleb neist kinni pidada.
  • Külmkapitemperatuuri vajava toidu puhul on oluline, et külmahela katkestused (näiteks jahutatud toidu transport kauplusest koju) oleksid võimalikult lühiajalised. Soovitavalt peaks selline toit jõudma koju külmkappi esimese tunni jooksul.
  • Ärge ladustage liiga palju asju külmkappi. Külmkapis peab olema piisavalt ruumi õhuringluseks ning selle ust võiks lahti hoida võimalikult lühiajaliselt.
  • Toidu ristsaastumise ja riknemise vältimiseks puhastage piisava sagedusega külmkappi ning teisi toidu ladustamise kohti (nt leiva- ja saiakapp). Veenduge, et eemaldate puhastusaine jäägid, mis võivad samuti põhjustada ristsaastumist.
  • Sügavkülmutatud toitu ostes ja tarbides tuleb silmas pidada, et kord juba üles sulanud toitu ei tohi enam uuesti külmutada, sest see langetab selle kvaliteeti.
  • Ärge tarvitage realiseerimiskuupäeva ületanud toitu!
  • Kuna toidumikroobid vajavad elutegevuseks ning paljunemiseks vett, on kuivatatud toiduained riknemiskindlamad, kuna neis on vähem vett. Seega on kuuma ilmaga hea tarbida ja näiteks randa kaasa võtta kuivatatud ning vähese veesisaldusega tooteid.
  • Kuumal suvepäeval ei tohi jätta liiga kauaks toatemperatuurile kõikvõimalikke valmistoite, näiteks salateid, võileibu, küpsetatud/grillitud roogi, kastmeid, piima-, liha- ja kalatooteid, magustoite ja kooke.
  • Ärge jätke toitu otsese päikesevalguse kätte!
  • Tihti ei ole toidul riknemise märke, kuid tervisele ohtlik võib olla ka toit, mis visuaalsel vaatlusel ja süües tundub olevat riknemata ja ohutu. Kõrvalekalded säilitamistingimuste täitmisel kannavad endas ohtu, et toidus võivad paljuneda patogeenid, mis on inimeste tervisele ohtlikud.
  • Kui toidul on ebameeldiv maitse ja lõhn või on visuaalselt võimalik näha, et toidu välimus ei ole sellele toidule iseloomulik (kuni selleni välja, et toidul on roiskumise/hallitamise tunnused), ei tohi kindlasti seda tarbida.
  • Piknikku või õuepidu pidades kasutage võimalusel toidu jahutatuna hoidmiseks termokaste. Ristsaastamise vältimiseks putukate poolt kasutage toidu hoidmiseks kaanega suletavaid nõusid. Ärge hoidke jahesäilitamist vajavat toitu laual kauem kui paar tundi.
  • Küpsetage ja grillige liha ja vorste põhjalikult (vältides siiski nende söestumist). Liha sisetemperatuur peab kuumutamisel jõudma vähemalt 70 kraadini. Grilli ohutult!
  • Vältige toore liha kokkupuudet küpsetatud lihaga ning teiste valmistoitudega, mida te enne tarvitamist ei kuumuta (näiteks juurviljad, mida kasutate toorsalati valmistamiseks). Võimalusel tarvitage toore toidu töötlemiseks eraldi köögitarbeid ning puhastage korralikult kõik pinnad ja köögitarbed peale igat toiduvalmistamisetappi.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles