«Radar»: eestlasi peibutatakse ulmetootlusega

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kullaäriga tegelenud mees sai reaalse vanglakaristuse.
Kullaäriga tegelenud mees sai reaalse vanglakaristuse. Foto: SCANPIX

Võrkturunduse teel uusi liikmeid kaasav rahvusvaheline investeerimisskeem peibutab suure tulu lootusega juba mitutsadat eestlast, kes on oma säästud mängu pannud. Kuid skeemi ilusa fassaadi sees on mõned mõrad – teiste seas hoiatab skeemi eest ka finantsinspektsioon.

«Viral Angelsis sünnib siin aasta jooksul palju miljonäre ja üks nendest võid olla sina!» Just selliste sõnadega peibutab ühel niinimetatud investeerimisseminaril kuulajaid Ülle Adoberg-Mikk. Adoberg-Mikk on inimene, kelle teeneks võib pidada erinevate võrkturundusskeemide maale toomist. Neid püramiidse struktuuriga müügiskeeme, kus pakutakse liitunutele mingit imeravimit või supertoodet ja sinna juurde ülimat rikkust, on Adoberg-Mikk siinmail tutvustanud juba mitmeid.

See skeem siin on aga klass omaette, sest liitunutele pakutakse osalust rahvusvahelist äri ajavates ettevõtetes, mis väidetavalt kasvavad mühinal.

«Täna, kõik, mida te olete siin kuulnud – see ei ole mingisugune promoüritus. See nii ongi! Me oleme sattunud selle ree peale,» kuulutab Adoberg-Mikk samal seminaril.

Ehkki ta kinnitab, et regi kihutab kiirelt ülesmäge ja tegemist pole promoüritusega, siis tegelikult sellised seminarid seda siiski on. Nende eesmärk on kaasata skeemi uusi liikmeid. Osalised ise kutsuvad seda skeemi siin investeerimisklubiks ja selle nimi on ootuspäraselt kõrgelennuline - Viral Angels ehk eestindatult viiruslikud äriinglid. Kolm aastat tagasi alustanud klubil on praeguseks üle maailma 28 000 liiget. Eestis on liitunuid paarisaja ringis.

«900 000 aktsiat kontol»

Raplas toimetav ettevõtlik daam Anne Nauri liitus Viral Angelsiga 2012. aastal. «Ma olen algusest saadik olnud klubi liige. Sellest saati, sest mind haaras tunne, et see on see, mida ma olen oodanud,» räägib Nauri. Adoberg-Mikku kõrval on temagi üks selle klubi siinseid eestvedajaid.

Viral Angels on skeem, millega liitunuile müüakse kõrgelennulisi ootusi. Klubiga liitunud maksavad igakuist liikmetasu, mis algab 89 eurost. Kallimad paketid maksavad lausa 1000 eurot kuus. Vastavalt liikme panusele, jaotab klubi liikmetele erinevate ettevõtete aktsiaid. «Olen praeguseks klubimakset tasunud 6600 eurot ja kui see ära jaotada, siis on see keskeltläbi 185 eurot kuus. Ja minul on täna börsile minevate ettevõtete aktsiaid üle 900 000,» räägib ta.

Siin ongi asja tuum. Viral Angels ütleb, et nende eesmärk on tagant lükata alustavaid ettevõtteid. Ehk siis Rootsist alguse saanud klubi juhtkond väidab end olevat ülemaailmse haardega profid, kes suudavad hallata investeeringuid startup-firmadesse, neid ettevõtteid üles töötada ja börsile viia. Viral Angels võtab igas firmas osaluse ja siis vastavalt sellele, kui suurt liikmemaksu keegi tasub, jagab liitunutele muudkui ettevõtete aktsiaid.

See kõik tundub olevat ütlemata võimas ja mõned internetifoorumite kaudu klubile täiendust otsivad tänased liikmed räägivad isegi, et investeeringud neisse tuleviku suurtegijatesse võivad kasvada koguni tuhandetes protsentides. «No foorumis lubati mulle isegi kuni 8000,» ütleb Taavi Pertman. Ka teda on kutsutud selle skeemiga liituma.

«Tegemist on võrkturundusskeemiga»

Pertman ei liitunud, kuna jagab investeerimisasjandust keskmisest ilmselt tunduvalt paremini. Ta peab investeerimist ja raha kasvatamist käsitlevat blogi – Rahafoorumit. Kuna mitmed foorumi külastajad temalt Viral Angelsi kohta uurisid, võttis ta mõni aeg tagasi teema käsile ja kirjutas sellest, seejuures mitte just kõige positiivsemas valguses. Tema sõnum on ootuspäraselt lihtne. «Juba sellest kutsest saab tegelikult väga kiiresti aru, et tegemist on võrkturundusskeemiga. Kui sind on kolm-neli korda kutsutud, siis need mustrid on samad, sõnakasutus on samasugune ja selline hästi salatsev, ümmargune ja nii edasi,» selgitab ta.

Pertman hoiatab, et liituda ei maksa. «Selliste skeemide puhul kõige esimene reegel võiks olla see, et kui sulle lubatakse ulmelist tootlust, siis ilmselt on jama – ei maksa mõelda selle peale üldse,» märgib ta.

Kuid paljud siiski mõtlevad ja liituvad selliste skeemidega. Seejuures otsivad nad ise aktiivselt juurde uusi liikmeid. Uute liikmete kaasamine on võrkturundusse sisse kirjutatud reegel - tuues Viral Angelsisse uusi liikmeid, saab nende pealt teenida. Nii on ka Anne Nauri Raplast väga efektiivne Viral Angelsi edasimüüja. See tähendab, et ehkki ta on keskmiselt klubisse sisse pannud 185 eurot kuus, saab ta sealt vähemalt sama palju vastu. «Võite mõista, et ma olen teeninud selle raha tagasi,» ütleb ta. Ehk nende inimeste pealt, keda Anne on klubisse toonud, saab ta jooksvalt ise tasu. Seejuures väldib Nauri sõna võrkturundus ja nimetab uute liikmete kaasamist Viral Angelsi boonusprogrammiks, kus head tööd premeeritakse.

Raha uutest liikmetest

Pertman aga, kes kõrvalt jälginud erinevaid võrkturundusskeeme, selgitab, et just uute liikmete kaasamise peal need skeemid elavadki. Püramiidse struktuuri tõttu kutsutakse selliseid skeeme vahel ka püramiidskeemideks - see tähendab, et iga uus liituja proovib enda alla koguda uusi liikmeid, kuni mull lõpuks lõhkeb. «Ühel hetkel lihtsalt inimesed saavad otsa – seal ei ole kedagi, kes enam alla liituks. Ja mida rohkem see skeem niimoodi kasvab, seda rohkemad inimesed saavad kahju lõpuks. Kuna püramiidskeemid on valdavalt illegaalsed, siis on mingi toode või teenus seal juures. Tihtipeale see toode on lihtsalt selleks pandud, et see ei oleks illegaalne,» lisab Pertman.

Viral Angels on maailmas unikaalne selle poolest, et nende tooteks on võimalus klubi kaudu investeerida ja seda väidetavalt potentsiaalikate ettevõtete aktsiatesse. Kas see investeerimistoode on sinna pandud selleks, et asi poleks illegaalne, me ei tea, kuid lubadused, nagu kuulsime, on ülivõimsad. Asi näeb välja nii, et Viral Angelsi juhtkond teatab, et on töösse võtnud uue firma, millel aidatakse kasvada ja mis läheb varsti börsile. Klubiga liitunutel on Viral Angelsi süsteemis oma kontod ja sinna kantakse neile aktsiaid. Me räägime mitmete klubiliikmetega telefonis ja kuuleme, et liikmed on sellega ülirahul. Nad usuvad sellesse. Ka Anne Nauri Raplast on rahul. «Klubi jaotab ju mulle iga nädal nende ettevõtete aktsiaid, mis nad töös hoiavad,» ütleb ta.

Lisaks on Nauril juurdepääs Viral Angelsi siseturule, kus ta saab jaotatud aktsiaid osta ja müüa ning soovi korral ka raha süsteemist oma kontole kanda. Et sellistest aktsiajaotustest osa saada ja siseturul kaubelda, peabki tasuma igakuist krõbedat liikmetasu.

Eesti kaudu Aafrikasse

Jätame kõrvale tehnilised detailid, kuidas selline kummaline aktsiate jaotamine käib ning pöörame hoopis pilgu põhilisele - ettevõtetele, mille aktsiaid liikmetele rõõmsate teadete saatel jagatakse. Iga sellise tundmatu firma aktsiate jaotamine on justkui rõõmusõnum, nagu Viral Angelsi Eesti Facebooki lehte lugedes näeme.

Mõnda seal pakutavat ettevõtet lähemalt vaadates tabab meid aga üllatus. Näiteks pakub Viral Angels klubiliikmetele võimalust investeerida kulla- ja teemandikaevandustesse kuumas Lääne-Aafrikas. Ettevõtte nimi on Vasa Mineral OÜ ja tegemist on Eestisse registreeritud firmaga. Ühelt Viral Angelsiga seotud veebilehelt saadud info kohaselt peaks firmal olema kontor nii kauges Ghanas, üle mere Rootsis kui siinsamas Tallinnas.

See firma soovib väidetavalt hakata kaevandama kulda, rauamaaki ja teemante Ghanas ning on hankinud selleks vajalikud load ja teinud kõik vajaminevad lepingud. Meid üllatab, et selline võimas ettevõte Eesti kaudu tegutseb - nende aadressiks on märgitud üks Mustamäe tagasihoidlik kontorihoone Tallinnas. Ettevõtte registreeritud aadressilt leiame aga suure kontori asemel pisikese postkasti, mille omanikuks on valmisfirmade müügiga tegelev väikefirma.

Ettevõtteid palju

Meie üllatuseks on sama postkastiga seotud veel mitu teist kõlavate lubadustega ettevõtet, mida Viral Angels oma liikmetele jagab. Need toimetavad samuti Lääne-Aafrikas, mitmes riigis korraga ja tegelevad seal väidetavalt laiahaardelise kinnisvaraäri ja energiaprojektidega.

Eestiga seotud firmad pole Viral Angelsi portfellis sugugi ainsad. «Seal on sotsiaalmeedia ettevõtted erinevate huvidega inimestele, seal on veel sellised ettevõtted, mis arendavad tarkvara droonidele, siis on kinnisvaraettevõtted, elektrijaamade ettevõtted. Väga erinevad ettevõtted ja neid tuleb pidevalt juurde,» ütleb klubi liige Nauri.

Näib, et pakutava seas on tõesti midagi igale maitsele - Viral Angelsi portfellis on näiteks firma, mis väidetavalt panustab Kanada õliliivadest nafta tootmisse. On taksofirma, veinifirma, mitu internetiäri ja muud põnevat. Kui aga vaadata nende pakutavate firmade viimati esitatud aruandeid, jääb silma, et suur osa neist on üsna väikese rahavooga ärid, mõned alles mõni aeg tagasi asutatud firmad, mis kasumit ei teeni.

Finantsinspektsioon hoiatab

Seega - pilt on küll kirju, ent ei tundu liiga hea investeerimisvõimalusena, kuid just sellisena kogu seda kupatust esitletakse. Ja just see pani tegutsema ka Finantsinspektsiooni. «Neil üks ettevõte on Eesti osaühing, kes kaevandab Aafrikas kulda ja on ka suhteliselt edukas, emiteerib uusi aktsiaid ja suurendab tootmist,» toob sama Ghanaga seotud ettevõtte välja ka Finantsinspektsiooni turujärelevalve divisjoni juht Kristjan-Erik Suurväli.

«Kujutage nüüd ette, et kui Eestis tõepoolest oleks Aafrikas kulda kaevandav ettevõte, kas see oleks siis suur saladus – keegi ei teaks sellest või?» küsib ta. Suurväli märgib, et tegemist ei ole seejuures aktsiaseltsi, vaid osaühinguga ja seetõttu ei ole selge, mis aktsiaid seal emiteeritakse ja klubiliikmetele jagatakse. «See ei ole nagu päris loogiline äriskeem kullakaevandamiseks Aafrikas,» ütleb ta.

Et Viral Angelsi äriskeem tervikuna ei paista korrektne, on Finantsinspektsioon oma lehele üles pannud hoiatusteate. Suurväli täpsustab, et inspektsioonile on kogu asi jätnud mulje, et tegemist võiks olla tegevusloa alla mineva investeerimisteenuse pakkumisega. «Neil tegevusluba ei ole ja seetõttu oleme pannud oma kodulehele hoiatuse üles, et neil ei ole mingisugust tegutsemisõigust investeerimisvaldkonnas,» lisab Suurväli.

Kuid sellega Eesti Finantsinspektsiooni voli teemat lahti harutada ka lõpeb ja seda lihtsal põhjusel - Viral Angels ei ole Eesti ettevõte, vaid asub Rootsis. See tähendab, et järelevalvet nende üle peaks tegema Rootsi finantsinspektsioon. Kuid ka rootslased pole sellele ühingule ühtegi tegevusluba väljastanud.

«Suhtlesime nendega umbes aasta eest. Nad küsisid meilt mõned küsimused selle kohta, milliseid lube nende äritegevuseks tarvis on. Kuid pärast seda nad ei esitanud ühegi loa jaoks taotlust ja meie kohtumistel ei suutnud nad esitada ühtegi arusaadavat kava, kuidas nad oma äri kavatsevad üles ehitada. Seega tegelikult midagi ei juhtunud ja pärast seda pole me Viral Angelsi küsimusega tegelenud,» selgitab Rootsi finantsinspektsiooni pressiesindaja Jonatan Holst.

Eesti Finantsinspektsioon lisab, et ka nemad on proovinud Viral Angelsi juhtidega suhelda, kuid see pole toonud oodatud vastuseid. «Me oleme kontakteerunud nende nö Eesti esindajaga, kes Eestis seda asja on reklaaminud – tema ütles, et tema midagi rääkida ei saa ja palus asjad edasi saata Rootsi. Rootsist me mingeid sisulisi vastuseid ei ole saanud. Vastused on seda tüüpi, et me teeme kõike hästi ja ärge meid kiusake,» ütleb Suurväli.

Klubi juht: me ei vaja luba 

Ka meie otsime vastuseid ja pöördume samuti Viral Angelsi Eesti eestvedaja Ülle Adoberg-Miku poole. Adoberg-Mikk keeldub meile intervjuud andmast ja ütleb kirja teel, et pole personaalselt huvitatud kollase meedia skandaalimaigulistest trikkidest. Ta kinnitab, et klubi annab tavainimestele võimaluse seminaride kaudu saada korralik teadmistepagas finantstehingutest börsil ja saada aktsiaomanikuks ettevõtetes enne nende ettevõtete börsil noteerimist. Ehk, olla algfaasis investoriteks suurte plaanidega firmades.

Nagu aru saime, siis kõiki neid tulevasi suurfirmasid keedetakse kokku Rootsis, Stockholmi külje all asuva Viral Angelsi peakontori kaudu. Kui mõned nendega seotud Eestis registreeritud ettevõtted mahuvad postkasti, siis seal on neil tõepoolest ka oma kontor. Vahetame Viral Angelsi juhi Anthony Normaniga mõned e-kirjad, lepime kokku intervjuu ja sõidame sinna kohale.

Norman vestleb meiega pikalt ega keeruta kõrvale ühestki küsimusest. Vastupidi - ta süüdistab näiteks Eesti Finantsinspektsiooni selles, et neid hoiatusnimekirja lisades ei võetud nende endi seisukohti üldse kuulda. «Meie nõustajateks on väärtpaberitega tegelevad advokaadid Londonis ja nad on teinud väga põhjaliku töö. Nende sõnul ei vaja meie praegune äriline ülesehitus reguleerimist (loe: tegevusluba) ja selle seisukoha saatsime me edasi ka Eesti finantsinspektsioonile,» ütleb ta. Normani sõnul teevad nad endast oleneva, et hoiatusnimekirjast maha saada.

Norman selgitab Viral Angelsit kui ärikiirendit, mis lükkab tagant alustavaid ettevõtteid ja teiselt poolt pakub klubiliikmetele võimalust neisse investeerida. «Peab aru saama, et see on kõrge riskiga sektor ja palju asju võib valesti minna – nii see äri töötab,» ütleb ta.

Kuid ta lisab kohe, et võimalus teenida on suur, kuna investeeritakse alustavatesse ettevõtetesse, mis pole veel börsil, aga on sinna teel. Ehk sisuliselt vahendavad nad enda sõnul investeeringuid idufirmadesse, mis tavainimestele tavaliselt kättesaadavad ei ole. «Meie pakume sellist investeerimisvõimalust,» selgitab ta.

Seejuures ütleb Norman, et kui keegi liikmetest tõepoolest tuhandete protsentide suuruse tootluslubadusega uusi liikmeid otsib, siis ta küll teab, et seda tehakse, kuid see pole sugugi õige ning klubi juhtkond pole selliseid liikmete lubadusi suutnud lihtsalt kontrollida. «See on selline valede ootuste tekitamise teel müük,» annab ta oma hinnangu. Seda klubivälist kommunikatsiooni lubab Norman parandada juba lähemas tulevikus.

Probleemid börsifirmal

Kuid märksa tõsisemad küsimused tekivad, kui vaadata uuesti firmasid, millega töötatakse. Üks silmatorkav iseloomujoon ettevõtete juures on see, et firmade juhatustes on Viral Angelsi enda inimesed. Norman ütleb, et firma juhtkonda minemine, et oma investeeringul silm peal hoida, on normaalne. «Nii teevad ka kõik riskikapitaliettevõtted. Nii teevad paljud fondid. Sa nõuad endale kohta juhatuses, sa pead seda tegema,» sõnab ta.

See kõlab isegi loogiliselt, kuid veidi vähem loogiliselt kõlab see, mis juhtus nende esimese börsile viidud firmaga, millel nimeks Trig Social Media. See ettevõte peaks olema Viral Angelsi näide edust - internetiäri ajav firma noteeriti Frankfurdi börsil septembris, kuid seal kaupleb see väikestes kogustes ja on oma hinda tänaseks kaotanud. Lisaks sellele algatas firma osas kevadel uurimise ka Saksa finantsinspektsioon, kes kahtlustab, et keegi soovib aktsiahinnaga manipuleerida.

Samuti pani sel kevadel ameti maha Trigi seni auditeerinud audiitorfirma PWC, kelle sõnul ei klappinud internetiäri kliendiandmed sellega, mida börsifirma ise väidab. Anthony Norman väidab, et eksis hoopis audiitorfirma ja nad on ise Rootsi audiitorite kogule kaebuse esitanud. Samuti puudub neil täpne info selle kohta, mida Saksa finantsinspektsioon uurib, kuid Normani sõnul teevad nad igati koostööd. «Meil on vaja, et see lõpeks. Meil on vaja, et maailm näeks, et siin pole midagi valesti,» lisab ta.

Eesti kontoris pole käinud

Liigume edasi ja räägime Eesti kaudu aetavatest Aafrika äridest. Nagu öeldud – ühe Viral Angelsi enda promolehe andmetel on Aafrikas kulda kaevandaval Vasa Mineralil Eestis kontor.

Küsime, kas ettevõttel on tõesti Eestis kontor? «Ma usun, et on,» vastab Norman. Olete seal käinud? «Ei.»» Selgitame, et meie käisime ja leidsime eest ainult postkasti. «See ilmselt on loomulik, kuna tegemist on valdusfirmaga. Paljudel valdusfirmadel on ainult postiaadress,» ütleb ta.

Küsime, kas siis äkki ei peaks ettevõte investoritele kirjutama, et neil on Eestis kontor? «Jah, kindlasti. Ma ei tea täpselt selle kontori kohta. Neil on kontori aadress ja ma lihtsalt eeldasin, et see on ühine kontor teiste firmadega, mis on loomulik,» ütleb ta ja lisab, et ettevõtete kommunikatsiooniga nad ise ei tegele ehk kõiki firmade esitatud väiteid ei kontrolli. Küll aga on ta 100 protsenti veendunud, et Lääne-Aafrika ärid ise on väga potentsiaalikad. Nagu on paljulubavad ka teised firmad, millega nad tegelevad.

Igal juhul klubi 28 000 liikmest tasub sarnaselt Annele Raplast igakuiselt liikmetasu ligi 4000 inimest. Kui arvestada, et keskmiselt maksab iga liige kuus 100 eurot, oleks Viral Angelsi kuukäive muljetavaldav 400 000 eurot. See tähendab, et klubiliikmed, kes ise neile pakutavaid firmasid valimas ei käi, peavad klubi juhtkonda usaldama, et sinna suurt raha kanda.

«Klubi valib need pädevad ettevõtted sinna. Mina ei pea sellega vaeva nägema. Ma olen klubi liige. Lihtne klubi liige. Üle 900 000 aktsia on minul täna, nende ettevõtete aktsiat, kes pürgivad börsile,» ütleb ka klubisse kuuluv Nauri. Ta lisab, et temal on kolme ja poole aasta pikkune strateegia, pärast mida ta soovib klubi poolt jagatud ettevõtetest väljuda ja kasumit võtta - loodetavasti börsi kaudu, kuhu kõik need firmad teel on. Ta lisab, et saaks klubi siseturul oma aktsiaid ka teistele klubiliikmetele müüa ja raha välja võtta, kuid käitub klubi soovituse ja oma strateegia järgi ning ootab. Loodetavasti on tema ootused seda väärt ja kahtlused ei pea paika.

Finantsinspektsiooni hoiatus tasuks aga kõigil teistel igaks juhuks meeles hoida. «Enda tuleviku tarbeks vara kasvatamiseks on meil olemas normaalsed ettevõtted Eestis ja Euroopa Liidus, kes omavad tegevusluba. Aga minna kaasa selliste lubadustega, et me kasvatame teie vara 8000 protsenti või 1000 protsenti - see ei ole jätkusuutlik investeering,» ütleb Suurväli Finantsinspektsioonist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles