Lugeja küsib: kas ökopoes müüdav iirise juur on väikelapsele ikka ohutu?

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirise juurt kasutatakse väikelapse igemevalu vähendamiseks, kui hambad hakkavad tulema.
Iirise juurt kasutatakse väikelapse igemevalu vähendamiseks, kui hambad hakkavad tulema. Foto: SCANPIX

«Sooviksin Looduspere ökopoelt arvamust nende poolt müüdava iirisejuure kohta. See toode on mõeldud imikutele igemevaevuste leevendamiseks hammaste tulekul, kuid internetis levib jutt iirise juure mürgisuse kohta ning et tegemist on tõsiselt tervist kahjustava tootega. Kas iirise juur on lapsele ohtlik ning kas see võib pikemas perspektiivis mõjuda nii psüühikale kui motoorsele arengule halvasti?» uurib lugeja.

«Sest kui see on nii, siis tuleks antud toode silmapilgselt müügilt ära võtta, või vähemalt mingi hoiatus juurde panna,» lisab ta ja märgib, et kirjandusallikatest võib iirise juure kohta välja lugeda vähemalt 1000 sümptomit.

Vastab Looduspere ökopoe omanik Pille-Riin Özmen.

Lugesime ka seda ühe lapsevanema arvamust. Kindlasti olete nõus, et ühe inimese arvamuse põhjal ei saa veel kaugeleulatuvaid järeldusi teha. Iirisejuurt on kasutatud beebide hambatulekuvaevuste leevenduseks Saksamaal ja mujal Lääne-Euroopas juba aastasadu. Saksamaal müüakse seda ka apteekides, kus on kõikvõimalike kõrvaltoimete suhtes hoolikalt testitud ja kinnitatud, et kõrvaltoimed puuduvad. Ülitundlikkuse korral soovitatakse kasutada mõnda teist toodet, siiani pole ka ühestki juhtumist veel teatatud.

Eestis on Looduspere müünud iirisejuurt juba üle kümne aasta ning oleme siiani ainult väga positiivset tagasisidet saanud. Ka oma lapsed on iirisejuurt kasutanud ja ühtegi negatiivset kõrvalmõju pole ilmnenud ei kohe ega ka kümme aastat hiljem. Küll aga on täheldatud, et pärast paariminutilist lutsutamist tuimestab iirisejuur kihelevaid ja pakitsevaid igemeid beebidel. Looduslikest vahenditest on see merevaigust kaelakee kõrval üks parimaid hambatulekuvaevusi leevendavaid vahendeid.

Antud lapsevanema lapsel tekkinud psüühika ja tervisehäirete põhjused võivad olla mitmed erinevad, alates amalgaamplommidest ema suus, rasedusaegsetest üleelamisest ja lõpetades beebiga ujumas käies kloori jt ainete järelmõjudeni. Vaevalt saab tõsimeelne inimene uskuda, et ainult iirisejuure lutsutamise tõttu võib beebi saada üle 1000 erineva sümptomi ja seda ka aastaid hiljem.

Uurisime ka Saksamaalt, kus iirise juure kasutamine on väga levinud, aga ka seal pole alternatiivsetes ringkondadest midagi sarnast täheldatud. Homöopaatias mingist taimest tehtud preparaadi leevendav või tervendav mõju ei tähenda veel, et sama taim oleks need sümptomid ka põhjustanud. Sellise seose leiutamine ainult ühe üksiku juhuse põhjal on ebaprofessionaalne ja vastutustundetu, eriti kui see avaldada mingi ettevõtte nõuande lehel. Leiame, et sellise avalduse tegemiseks peaks enne veidi süvenenumalt tegema uurimistööd.

Iirise taime mürgiseid osasid süües avalduvad ka mürgistuse sümptomid (oksendamine, kõhuvalud) kohe, mitte paari aasta pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles