Millised maasikasordid on tervisele kõige kasulikumad?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad sisaldavad palju tervisele kasulikke ühendeid.
Maasikad sisaldavad palju tervisele kasulikke ühendeid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Maaülikoolis jõuti selgusele, kuidas erinevad tegurid maasikate antioksüdatiivseid omadusi mõjutavad ning millistes viljades on nende tase kõrgeim.

Aedmaasika viljad sisaldavad tervisele kasulikke, antioksüdatiivsete omadustega ühendeid - olulisemad on antotsüaanid, askorbiinhape, ellagitanniinid, foolhape, vitamiin E jt.

«Maasikasortide puhul hinnatakse eelkõige saagikust, haiguskindlust, viljade suurust ja maitset. Antioksüdatiivsetele omadustele pööratakse vähem tähelepanu,» rääkis  Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi doktorant Tõnu Tõnutare.

Tõnutare kaitseb esmaspäeval väitekirja «Aedmaasika viljade antioksüdatiivsete omaduste mõjutamise võimalustest ja metoodilistest aspektidest nende määramisel».

 «Nende sisaldus sõltub näiteks sordiomadustest, kasvatustehnoloogiast, säilitustingimustest jm,» ütles ta.

Hinnati näiteks Itaalia sordiaretusfirma Vivai Mazzoni Ltd seitsme uue maasikasordi bioaktiivsete ühendite sisaldust ja antioksüdatiivset aktiivsust. Selgus, et askorbiinhappe ja antotsüaanide sisaldus sortide vahel erines üle kahe korra ja antioksüdatiivne aktiivsus kuni 40%.

Kõige silmapaistvamaks sordiks osutus Marmolada, mida iseloomustasid nii suur askorbiinhappe- ja antotsüaanide sisaldus kui ka kõrge antioksüdatiivne aktiivsus.

Veel jõuti järeldusele, et Eestis mahetehnoloogiaga kasvatatud maasikatel ei pruugi olla kõrgemat antioksüdatiivset aktiivsust võrreldes tavaviljeluses toodetud viljadega.

Selgus, et taimede istutuseelne leotamine täiendväetises, mis sisaldas fosforit traditsioonilise fosfaatiooni asemel fosfitanioonina, suurendas oluliselt nii maasika viljade antotsüaanide kui ka askorbiinhappe sisaldust.

«Leidsin ka, et madala hapniku- ja kõrge süsihappegaasisisaldusega keskkonna mõju oli sordispetsiifiline - see tagas Polka ja Honeoye viljade antioksüdatiivse aktiivsuse säilimise 5-päevase säilitusperioodi jooksul,» kirjeldab Tõnutare.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles