Lillad kartulid on kollastest tervislikumad

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulid Purple Majesty.
Kartulid Purple Majesty. Foto: SCANPIX

Suurbritannia kauplustekett Sainsbury`s toob sel nädalal oma supermarketites müügile läbinisti lillad kartulid, mis on ekspertide sõnul tervislikumad kui harjumuspärased kollased mugulad.

Šotlaste ja inglaste toidulauale jõudev lilla kartul on Colorado riiklikus ülikoolis aretatud sordist Purple Majesty ning see sisaldab kuni kümme korda rohkem antioksüdante kui tavalised kartulid, vahendas BBC.

Lilla kartuli toiteväärtust ja võimalikke tervisemõjusid uurinud teadlane Catherine Tsang selgitas, et Purple Majesty kartulid sisaldavad looduslikku pigmenti antotsüaniini. See annab kartulile värvi ja on samas põhjuseks, miks antioksüdantide tase püsib kõrge ka pärast keetmist või küpsetamist.

«Jutud sellest, et punane vein on antioksüdantide sisalduse tõttu tervisele kasulikum kui valge, on meile kõigile tuttavad. Sama kehtib ka lillade kartulite puhul,» märkis Tsang ja lisas, et lilla kartul võiks abiks olla näiteks vererõhu alandamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles