Krevetid ja kala tõukavad liha grillilt

Kerli Kivistu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlaste maitse-eelistused hakkavad laienema.
Eestlaste maitse-eelistused hakkavad laienema. Foto: Stanislav Moshkov

Viimastel aastatel on hakanud jaaninädalal poodides müügikasvu näitama ka teised toiduained peale grill-liha ja vorstide.

«Tundub, et Eesti inimesed muutuvad aina teadlikumaks sellest, milline on tasakaalustatud toidulaud,» sõnab Rimi ostujuht Margus Amor. Selgub, et eestlased on hakanud rohkem  hindama kalaliha, eksootilisi puu- ja köögivilju ning värsket salatit.

Amori sõnul ostetakse jaaninädalal suurtes kogustes grillvorste ja -liha, kuid jõudsalt kasvab sel perioodil ka erinevate kalatoodete müük. «Jaaninädalal müüme kalatooteid umbes 50 tonni, mis on poole rohkem kui kampaaniate ajal,» lisab ta.

Samuti näitab ka Maxima kaupluste ostustatistika, et jaanipühade eel ostetakse kõige rohkem värskeid puu- ja köögivilju. Lisaks varutakse kõike grillimise ja looduses veetmisega seonduvat – alates lihatoodetest kuni magamiskottideni.

Tõusmas on ka köögiviljade grillimise trend. Klientide lemmikuteks on näiteks ploomid-kirsid ning apelsinid-greibid. «Suvekuudel on Rimides kõige populaarsem köögivili arbuus, mida plaanime sel jaaninädalal müüa kindlasti rohkem kui 200 tonni, sest Rimi müügitrende vaadates võib öelda, et eestlased grillivad jaanipäeval meelsasti kala ja söövad arbuusi,» sõnab Amor.

Maxima Eesti brändi- ja kommunikatsiooniosakonna direktori Ty Lehtmäe sõnul on lihatoodetest traditsiooniliselt suurim nõudlus erinevalt maitsestatud sea kaelakarbonaadi ja šašlõki järele, kuid aasta aastalt kasvab linnuliha ja mereandide osakaal. «Hitt-toodeteks on saamas värske kala ning letis müüdavad krevetid,» märgib Lehtmäe.

Rimi toitumisnõustaja Katri Merisalu sõnul näitab selline menüü, et eestlased on hakanud oma tervise eest rohkem hoolitsema. «Jaanipäeval peaks inimesed aga endale meelde tuletama, et ülesöömine on organismile väga kahjulik ning eriti riskigruppi kuuluvatele inimestele,» hoiatab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles