Viis nippi, kuidas köögivilju grillida

Kerli Kivistu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köögiviljad, mida on hea grillida üksikult ja liha kõrvale.
Köögiviljad, mida on hea grillida üksikult ja liha kõrvale. Foto: Marianne Loorents

Grillimeistrite sõnul pole olemas puu- või juurvilja, millest ei saaks valmistada maitsvat grillrooga. 

Lisaks heale maitsele, näevad grillitud köögiviljavardad ilusad välja ja kindlasti tuleks meeles pidada, et ühele vardale peaks lükkama võrdse küpsetusajaga toidupalad, vahendab Eesti Grilliportaal. Kui küpsetada liha- ja köögiviljavardaid peaksid köögiviljatükid olema lihast suuremad, kuna köögivilja küpsetusaeg on lühem.

Et toit varda külge kinni ei jääks, tuleks vardaid eelnevalt toiduõliga määrida. Varras tuleb torgata läbi toidupala keskkoha, siis on neid võimalik tule kohal keerata. Küpsetamise vältel oleks soovitatav toidupala aeg-ajalt kas õli või marinaadivedelikuga pritsida või pintseldada.

Ananass - parim viis grillimiseks on lõigata vili sektoriteks. Küpsetada tasasel tulel, aeg-ajalt pöörates. Ananassi võib ka koorida, kuid sellisel juhul tuleb ka grillimise protseduuri kiiremalt teostada, et ananassi mahl välja ei voolaks. Sobilik: linnu-, vasika- ja sealiha lisandiks.

Baklažaan - suurepärane köögivili, mille grillimisel ei ole mingeid piiranguid. Baklažaani tuleks enne grillimist veidi soolata, et maitse muutuks harjumispäraselt vastuvõetavaks. Samuti aitab eelnev soolaga maitsestamine ära hoida vilja loomulikku mõrkjat maitset. Küpsetada võib nii vardas lihatükkide vahel, kui ka restil või grillpannil. Sobib: kõikide grillroogade lisandiks.

Tomat - suurepärane lisand õhtustel grillipidudel, võib küpsetada nii vardas kui ka restil. Samuti põhitoidu lisandina näiteks fooliumis. Huvitavad grilltoidud saab ka tomateid täites ja seejärel küpsetades. Täidiseks sobib maitsestatud hakklihasegu ja juust.

Paprika - peaks iseloomustama samuti kui tomatit, kuid paprika täitmise võimalused on suuremad. Paprika küpsetamisel on vaja julget ja fantaasiarohket pealehakkamist. Hästi sobivad kokku paprika, sibulasektorid, poolpehmeks keedetud kartulid.

Suvikõrvits - midagi paremat kui üks lõkkel või söel valmistatud suvikõrvits on raske ette kujutada. Suvikõrvitsa täitmine on lihtne. Poolitades kõrvitsa pikkupidi, tee pooltesse süvend ja täida need näiteks erinevate hakklihamassidega kuhu on lisatud paprikat, maisi, tomatit jne. Silmas peaks ainult pidama seda, et suvikõrvitsa õrn maitse kannatada ei saaks. Seega roog ei tohiks olla liiga vürtsikas. Tomati ja suvikõrvitsaga koos võib grillida šampinjone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles