Koduköögis valmib ka šokolaadi-hapukapsa jäätis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mango jäätis on Mokapai üks populaarsemaid tooteid.
Mango jäätis on Mokapai üks populaarsemaid tooteid. Foto: Maarja Otsa

Harjumaal Arukülas valmivad Juta Asuja koduköögis eriliste maitsetega käsitööjäätised. Pereema on katsetanud vähemalt 30 erisuguse maitsega, millest regulaarselt valmistatakse kümmet.

Ostjate seas on kõige populaarsemateks maitseteks kujunenud mango ja piparmündi-šokolaadi jäätised, mida valmistatakse iganädalaselt. Kuid enim paistavad silma Mokapai jäätised just oma eriliste koosluste poolest, näiteks šokolaadi-hapukapsa, banaani-karri, peedi-šokolaadi või soola-karamelli. Neist viimane on huvitav veel selle poolest, et jääb jäätudes pehme, kuna sool ei lase jäätisel päriselt jäätuda.

Perekond Asuja enda lemmikuteks on aga kujunenud maasika-basiiliku-balsamico ja tumeda šokolaadi jäätised.

Katsetused

Juta Asujale meeldib jäätiseid valmistades katsetada julgelt uute maitsetega. Kuna eksperimente on tehtud palju, siis on ka ette tulnud mõningaid läbikukkumisi. Näiteks toorjuustu-laimi-avokaado jäätist ei tahtnud keegi külmutamisjärgselt süüa. «Masinast välja võttes oli jäätis hästi hea ja kreemine, kuid pärast jäätumist süües jäi lausa rasvakiht suulakke,» kirjeldas pereema üht ebaõnnestumist ja lisas, et sama jäätis tuli hästi välja hoopis mascarpone’ga toorjuustu asemel.

Mokapai jäätiseid on võimalik saada ka munavabu, suhkru asemel agaavisiirupiga magustatult või siis laktoosivabu, kus on kasutatud kookospiima. Neid valmistatakse eritellimusel ning tulenevalt toorainest on niisugused jäätised kallimad.  

Tooraine

Juta Asuja rääkis, et tegelikult saab jäätist valmistada ka ilma masinata, kuid õige jäätis valmib ikka masinaga ja kui vähegi võimalik, siis kodumaisest toorainest. Varem kasutas pereema oma jäätiste valmistamiseks ainult töötlemata lehmapiima, mida osteti tuttava tädi käest, kuid kindluse mõttes ostetakse nüüd piima kohalikust farmist. «Piim on kiiresti riknev toiduaine, milles hakkab bakter kähku vohama, nii et ei julge riskida,» seletas ta ja lisas, et munad tulevad küll kohalikust talust.

«Ema külmkapi olen põhimõtteliselt marjadest tühjaks vedanud,» muigas Juta Asuja, tõdedes, et jäätisevalmistamisele on tublisti kaasa aidanud asjaolu, et ema on suur korilane ja isekasvataja ning palju toorainet on omast käest võtta.

Mangopüree on perenaise sõnul üks väheseid koostisosi, mida ei saa ise valmistada, sest pole leitud piisavalt head toorainet.

Innustav kogemus

Alguses ainult oma pere tarbeks jäätist valmistanud pereema avastas ühel hetkel, et külmkapid on jäätiseid täis ja oma pere ning tutvusringkond ei tarbi enam olemasolevaid koguseid ära. Seega otsustas Juta Asuja aasta alguses, et proovib oma toodangut müüma hakata. Esimest korda mindi jäätiseid tutvustama Raasiku toiduvõrgustiku kaubapäevale Arukülas. «Mul oli kogu toodang poole tunniga müüdud, see oli väga innustav kogemus,» meenutas Juta Asuja.

Perekond Asuja koduköögis valmib praegu igal nädalal 10–15 liitrit käsitööjäätist, mille tegemisel ei kasutata lisaaineid. «Kodujäätis on puhta maitsega, kuid jäätub kõvaks ning sulab kiiresti, kuna puuduvad vastavad lisaained,» tutvustas Juta Asuja. Kes tahab hästi stabiilset toodet, peab ikkagi poodi minema, lisas ta. Samas meenutab pereema ühe püsikliendi kiidusõnu – Mokapai on tema maitsemeele ära rikkunud, ta ei vaata enam poejäätiste poolegi.

Mokapai jäätiseid on võimalik iganädalaselt proovida ja osta – Raasiku OTT kaubapäeval Arukülas ja Kiili OTT kaubapäeval Kiilis. Lisaks saab jäätiseid tellida internetist ning pereisa toimetab tooted reede hommikuti pealinna soovijatele kätte.

Peamised komponendid jäätise valmistamisel on piim, koor, suhkur, vanill ja munakollane. Igal nädalal jääb Juta Asujal üle ligikaudu 100 munavalget, sest jäätise valmistamiseks kasutatakse ainult munakollast. «Alguses tegin väga palju beseesid ja pakkisin mehele tööle kaasa, kuid mingi hetk enam ei jõudnud,» lausus ta, lisades, et väga kahju on head toorainet lihtsat ära visata. Hetkel mõtiskleb pereema, et kui vähegi aega oleks, siis tuleks hakata Pavlova koogi põhju küpsetama – marjahooaeg on algamas.

Jutu Asujal erinevatest ideedest puudu ei tule, peas ringlevad kogu aeg uued mõtted ja retseptid, millega turule tulla. Näiteks hakkas ta eelmisel sügisel valmistama niinimetatud «puuviljanahku». «Kuivatan erinevaid puuviljapüreesid, rullin kokku ja lõikan tükkideks, meie peres süüakse seda kommi asemel,» rääkis ta.

Suve alguses on Mokapail plaan üllatada kliente erinevate mahlapulkadega, et rõõmustada just oma nooremat tarbijaskonda.

Hobist äriks

Perekond Asuja peres on kasvamas kaks tütart – nelja-aastane Johanna ja kaheaastane Marta ning kohe aastaseks saav poeg Johannes. Seetõttu tunneb pereema, et praegusel hetkel ei ole ta just kõige atraktiivsem kandidaat tööturul, millest tulenevalt on tarvis vastu võtta otsus, kas viia jäätiste valmistamine uuele tasemele ehk hobist võiks saada äri.

Suurimaks murekohaks peab Juta Asuja kauba turustamist. «Jäätis on keeruline toode, see sulab, seda ei saa laatadel päikese kätte panna ega müüa järgmisel päeval nagu leiba,» sõnas ta ja lisas, et korralikud külmutused nõuavad suurt investeeringut.

Praegu teeb pereema jäätiseid firma Stollar jäätisemasinaga ehk friiseriga, kus valmib korraga liitri jagu jäätist. Koguseid tõstes tuleks kindlasti muretseda ka suurem masin, mis jällegi nõuab investeeringut. Niisiis on Mokapai jäätistetegija teelahkmel – kas jäädagi tegutsema väikeses koduköögis või anda ärile enam hoogu juurde.


Maasika-basiilikujäätis

300 g maasikaid

250 g hapukoort (või mascarpone’t)

150 g kondenspiima

väike kimp basiilikut

Purusta maasikad ja basiilik saumikseriga ning lisa saadud segule juurde hapukoor ja kondenspiim. Sega korralikult ning pane karpi ja sügavkülma. Selleks, et saada pehmem tulemus, võib aeg-ajalt segu läbi segada, aga ei pea. Hapukoorega tehes jääb jäätis natuke särtsum ja hapukam, mascarpone’ga mahe ning kreemine. Soovi korral võib proovida ka näiteks Kreeka jogurtiga. Samuti võib maasikad ja basiiliku asendada endale sobivate marjade ja maitsetega. Katsetamise võimalusi on lõpmatult.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles