Turusaadused: oma või võõras, vahet pole

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välismaised saadused Nõmme turul.
Välismaised saadused Nõmme turul. Foto: Tarbija24

Postimehe tarbijatoimetus võttis ette igareedese tururetke ja ostis kaasa karbi Eesti ja Poola maasikaid. Lihtne katse toimetuses näitas, et maitse ja välimuse järgi vahet ei tehta, kumb on kodumaine ja kumb mitte.

Üldiselt on kohalike toodete hinnad võrreldes nädalataguse ajaga taas veidi langenud ja kuu algusega võrreldes on osade kaupade puhul hinnavahe lausa mitmekordne. Eriti teravalt paistavad selles osas silmas kohalikud maasikad.

Kaupmehed reklaamivad uhkusega lettidel olevaid Eesti maasikaid, eriti magus pidavat olema «Polka» maasikas. «Ma olen nende maasikatega ikka aastaid juba tegelenud ja ütlen ausalt, et nii ilusat «Polkat» ei ole ma ikka ammu näinud kui tänavu,» kiitis Keskturul üks müüja oma kaupa.

Lihtne test toimetuses aga näitas, et tegelikult vahet ei tehta, kas tegu on näiteks Poola või Eesti maasikaga – 13 katsetajast kaheksa kiitsid Poola maasikat ja ütlesid, et tegu on kindlasti Eesti omaga ning viis tükki ütlesid kohe, et Eesti maasikal on ikka õige maitse juures.

Tänase seisuga on populaarsemate toodete hinnad järgmised:

ToodeNõmme turg (hind kg)Keskturg (hind kg)
Tomat (Eesti)3,7-4,0 eur2,2 eur
Tomat (Poola)2,5 eur1,6 eur
Värske kartul (Eesti)3,0 eur2,0-2,5 eur
Kapsas (Eesti)2,0 eur1,5 eur
Porgand (Eesti)1,9 eur1,0 eur
Värske kurk (Eesti)3,5 eur2,0-2,8 eur
Mustikas (Hispaania)12,0 eur11,0 eur
Murel (Poola)

6,0 eur

-
Murel (Hispaania)-4,0 eur
Arbuus (Itaalia)1,9 eur-
Arbuus (Türgi)-1,3 eur
Maasikas (Eesti)5,9-7,5 eur5,5-7,0 eur
Maasikas (Poola)3,0 eur1,5-2,3 eur
Maasikas (Belgia)2,3 eur2,5 eur
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles