Kurb tõsiasi soodsa jäätmeveopakkumise puhul

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügivedu.
Prügivedu. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Suvise remondiperioodi hoogustudes on ehitusjäätmete äraveo turule tulnud mitmeid tundmatuid ettevõtteid, kes vajalikku jäätmekäitlusluba ei oma ning tõenäoliselt viivad jäätmed loodusesse.

Viimasel ajal on sagenenud juhtumid, kus inimesed on leidnud lehest või internetiportaalist soodsa pakkumise ehitusjäätmete äraveole. Hiljem on aga selgunud kurb tõsiasi, mille arvelt soodne hind on tulnud - tundmatu ettevõte veab jäätmed põllule või metsa alla, reostades nii loodust.

«On mõistetav, et proovitakse leida võimalikult soodne teenusepakkuja. Paraku kui tuvastatakse, kellele metsa alla viidud jäätmed algselt on kuulunud, kaasneb sellega trahv ja kohustus need ära koristada. Nii kujuneb esmapilgul soodne ehitusjäätmete äravedu mitu korda kallimaks, kui usaldusväärse ja tunnustatud ettevõttest teenuse tellimisel,» ütles Ragn-Sells ASi turundusjuht Rainer Pesti.

Jäätmekäitluses kuuluvad iga tegevuskoha juurde Pesti sõnul keskkonnaload ja iga jäätmeliigi käitlemiseks veel eraldi jäätmeload. Kas ettevõtte omab jäätmete äraveo luba või mitte, saab kontrollida Keskkonnaameti olevast infosüsteemist KLIS.

Pesti soovitab koduse remondi käigus tekkinud jäätmed sorteerida, sest siis saab inimene ise nendest tasuta vabaneda. «Pole mingit vajadust jäätmeid metsa vedada, sest enamusest sorteeritud jäätmetest saab jäätmejaamades vabaneda tasuta. Kui sorteerida pole võimalik, saab enamustesse jäätmejaamadesse üle anda ka sorteerimata jäätmeid, seda küll mõningase tasu eest,» lisas ta.

Ragn-Sells AS avas hiljuti väikeehitajaid silmas pidades Tallinna ja Tartu territooriumitel ehitusjäätmete vastuvõtuteenuse, kuhu inimesed saavad ehitusjäätmed ära tuua. «See on mõeldud inimestele ja ettevõtetele, kellel pole mahtude tõttu mõistlik tellida suurt konteinerit, samas on olemas kõik vajalikud load ja garantiid, et jäätmeid käideldakse keskkonnanõudeid järgides,» lisas Pesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles