Perearst: laste vaktsineerimata jätmisel on ohtlikud tagajärjed

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Viimasel ajal propageerivad vaktsineerimisvastased häälekalt oma arvamust, kuid tegelikult on laste vaktsineerimata jätmisel reaalsed ohtlikud tagajärjed, ütles perearst Iris Koort.


OÜs Telliskivi Perearstid töötav Koort rääkis ERR Uudistele, et tema kogemuse põhjal ei ole lastevanemate hulgas palju neid, kes keelduvad oma lapsi vaktsineerimast, kuid need vähesed vastased levitavad oma arvamust üsna häälekalt ja jõuliselt ning seetõttu leiab see rohkem kõlapinda.

Perearsti sõnul võib vaktsineerimata jätmine tuua kurvad tagajärjed - näiteks aastaid tagasi oli Rootsis väga tugev läkaköhavaktsiini vastane liikumine, mille tagajärjel loobusid paljud vaktsineerimisest ning läkaköhasse haigestumine tõusis arengumaade tasemele ja lapsed hakkasid sellesse surema.

«See on selge näide, et need haigused ei ole eksootilised või müstilised - seesama läkaköha ringleb Eestiski, ta ei ole kuhugi kadunud,» märkis Koort.

Alanud gripihooaja tõttu taas aktuaalseks tõusnud seagripivaktsiini teemat kommenteerides tõi Koort välja, et ka terved täiskasvanud inimesed võiksid mõelda endast nõrgemate ehk riskigruppidesse kuulujate peale, sest kui keegi ka ise haiguse kergelt läbi põeb, võib ta nakatada kroonilisi haigeid, rasedaid või väikelapsi, kelle haigus võib hoopis raskemalt kulgeda ja tüsistusi tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles