Testi, milline nahatüüp sul on, et end päikese eest paremini kaitsta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erinevad nahatüübid.
Erinevad nahatüübid. Foto: Marian Männi / Scanpix

Fitzpatrick’i nahatüüpide skaala ja uuringute järgi koostatud test näitab, kuidas peaksid päikese käes käituma.

Thomas B. Fitzpatrick’i koostas 1975. nahatüüpide skaala, mis põhineb nahatoonil ja sellel, kuidas see päikesevalgusele reageerib. Vasta küsimustele, et teada saada, milline on sinu nahatüüp ja kui ettevaatlik peaksid suvel olema.

Su silmad on ...
Su juuksed on loomulikult ...
Su nahk on (enne päevitamist) ...
Kui palju tedretähne on su nahal?
Kuidas su nahk reageerib päikesekiirgusele?
Kas sul tekib päevitus?
Kui tugev päevitus tekib?
Kui tundlik on sinu näonahk päikese käes?

Sul on väga hele nahatoon:

Sa põled alati päikese käes, aga pruunimaks ei saa. Ka mitte mõnda aega päikese käes olles.

Sul on väga suur risk saada nahakahjustusi. Väga kergesti võivad tekkida päikese tõttu kortsud ja tumedad laigud nahale. Nahavähi risk on väga suur.

Ole päikese käes eriti hoolikas.

Mida teha:

Kasuta suurema päikesekaitsenumbriga (SPF 30+) kreemi, isegi pilvise ilmaga. Ära viibi päikese käes kõige kuumemal ajal (kella kümnest neljani). Hoia silma peal tedretähnidel ja sünnimärkidel. Kui nad muudavad kuju või värvi, konsulteeri arstiga.

Sul on hele nahatoon:

Päikesepõletus tekib kergesti ja pruuniks saada on keeruline. Sul on suur risk saada nahakahjustusi. Kergesti võivad kaua päikese käes olles tekkida kortsud ja tumedad laigud nahale. Suur nahavähi risk.

Mida teha:

Kasuta vähemalt SPF 30-tugevusega päikesekaitsekreeme iga päev. Ole pigem varjus kui otse päikese all. Konsulteeri arstiga, kui märkad, et tedretähnid või sünnimärgid muutuvad.

Sul on karamellikarva nahatoon:

Võib tekkida üpris kergesti päikesepõletus. Pruuniks võib mõõdukalt saada pärast umbes tund aega keskpäevase päikese käes olemist. Nahakahjustused tekivad kergesti. Kaua päikese käes olles võivad tekkida kortsud ja nahale tumedad laigud. Nahavähi risk on suur.

Mida teha:

Kasuta vähemalt SPF 15-tugevusega päikesekreeme iga päev. Proovi päikese käes mitte viibida kõige kuumemal ajal (kella kümnest neljani)

Sul on beežikas-oliivikarva nahatoon:

Tüüpiline Vahemere-äärsetel aladel elavatele inimestele. Päikesepõletused on minimaalsed, päikese käes on kerge saada mõõdukat jumet. Nahk pruunistub koheselt ja pikemalt päevitades on üpris kerge pruuniks saada. Aga see ei tähenda, et nahavähi riski poleks.

Mida teha:

Kasuta vähemalt SPF 15-tugevusega päiksekreeme. Hoia silma peal sünnimärkidel ja tedretähnidel. Kui need muudavad kuju või värvi, konsulteeri arstiga.

Sul on pruuni või musta värvi nahatoon:

Tüüpiline mustanahalistele ja Vahemere-äärsetel aladel elavatele inimestele. Päikesepõletusi ei teki sul ilmselt kunagi. Päike võtab aga kohe ja korralikult. Kuigi su nahal põletusi ei teki, on haruldase nahavähi saamise risk siiski.

Kasuta vähemalt SPF 15-tugevusega päiksekreemi. Hoia silma peal eriti talla all ja käelabadel oleval nahal.

Foto: Caro / Marc Meyerbroeker / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles