Batuudilaenutaja: batuut ei ole õhupall, mis kergelt tuule alla võtab

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Batuut. Foto on illustratiivne.
Batuut. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eestis tegutsevate batuudilaenutajate sõnul on kinnitamata batuudi puhul tegemist tugevate turvanõuete rikkumisega, samuti ei ole tõenäoline, et batuut õhupallina paarikümne meetri kõrgusele lendab, kuigi võib tuulega liikuma hakata.

«Seal on kindlasti mingeid täpsustamata asjaolusid – batuut ei ole õhupall, ta laseb igalt poolt õmbluste vahelt õhku läbi ja sellepärast peab kompressor taga ka kogu aeg töötama,» sõnas üle Eesti batuutide laenutamisega tegeleva ettevõtte Batuudimaailm esindaja telefoniusutluses Postimehele.

Mehe sõnul ei saa batuut kompressori küljest lahti tulles juba sellest välja tuleva õhu pärast kuskile väga lennata. «Kui ta on maa küljes kinni, siis ta vajub lihtsalt lössi,» märkis ta. Ka halvasti kinnitatud või kinnitamata jäänud batuudi puhul on tema hinnangul ebareaalne, et see tuule alla võtab ja kuni paarikümne meetri kõrgusele tõuseb.

«Võib-olla ta viskas üle aia, nii nagu tavabatuudid – trampoliinid – tänapäeval lendavad,» pakkus ta. Samuti tõi ta välja, et õhupallina õhku tõusta ei saa batuut veel ka seal peal olevate laste kaalu ning batuudi enda kaalu pärast. «Kui seal oli vähemalt viis-kuus last peal – iga üks neist kaalub 30–40 kilo kindlasti, batuut ise kaalub 50–60 kilo, kokku 250 või 300 kilo – et seda maast lahti saada, peab ikka üpris tugev tuul olema,» sõnas ta.

Ka halvasti kinnitatud batuudi korral ei anna kindlasti kõik vaiad korraga järele, pigem vajub siis batuut külili või tõstab ühe otsa üles. «Puhtalt kompressori süüks seda kindlasti ajada ei saaks – pidi olema küllaltki tugev tuul, batuut ei olnud maa külge kinnitatud või oli kinnitatud väga valede, näiteks telgi pisikeste vaiadega,» lisas Batuudimaailma esindaja.

Batuudimaailma atraktsioonidega ei ole senise tegevusaja jooksul ühtegi õnnetust juhtunud, kuna ettevõte kasutab täiendavaid metallvaiasid, mis on ise selle jaoks välja tötöanud. «Me kasutame suuri metallist armatuurlaudasid, mitte neid plastikust kinnitusi, mida tehas kaasa on andnud,» sõnas ettevõtte esindaja.

Batuudimaailm annab ka klientidele võimaluse ise atraktsiooni paigaldada, kuid sellisel juhul instrueeritakse neid, mismoodi seda kinnitada, mida tuleb järgida – näiteks kui ei ole võimalik panna kõiki vaiu korraga sisse, siis tuleks kinnitada batuut koormarihmaga lähedal oleva puu või muu statsionaarse asja külge.

Mis puudutab mujal maailmas toimunud batuudiõnnetuste arvu järk-järgulist kasvu, siis selle taga näeb Batuudimaailma esindaja pigem statistikat, mis on kokku pandud nii-öelda sportbatuutide ehk trampoliinide põhjal.

Teise Eestis batuutide rentimisega tegeleva ettevõtte Batuudijuss juht Jaanus Laane sõnul on batuudi tellijatel tavapäraselt valida batuudi rentimisel selle paigaldamise ettevõtte poolt või paigaldavad ise, vahendab ERR. Laane kinnitusel instrueeritakse viimasel juhul tellijaid kindlasti batuudi kasutamise turvanõuete teemal ja kindlasti selgitatakse ka vajadust see korralikult kinnitada.

«Batuudi kinnitamata jätmisel piisab tegelikult juba väiksest tuuleiilist, mistõttu tulebki batuudid vaiadega maa külge kinnitada ning suuremate batuutide puhul need ka lisaks köitega kinnitada näiteks puu külge,» lisas tema samas.

Samuti sõnas batuudilaenutaja, et kindlasti pole batuutide kasutamine lubatud suure tuulega, lisaks tuleb sellel hüppamine lõpetada vihma korral.

Copy
Tagasi üles